BigMedia má vrátit přelepenou reklamu TOP 09, rozhodl soud

Svaz provozovatelů venkovní reklamy (SPVR) spustil kampaň "Praha podle Hudečka" namířenou proti primátorovi hlavního města Tomáši Hudečkovi (TOP 09).

Svaz provozovatelů venkovní reklamy (SPVR) spustil kampaň "Praha podle Hudečka" namířenou proti primátorovi hlavního města Tomáši Hudečkovi (TOP 09). Zdroj: CTK

Na 32 pražských billboardů se má vrátit reklama TOP 09. Rozhodl o tom soud pro Prahu 4, který to firmě BigMedia nakázal předběžným opatřením. BigMedia reklamu přelepila 11. září, protože jako člen Svazu provozovatelů venkovní reklamy (SPVR) nesouhlasí s regulací reklamy, kterou jako součást nových stavebních předpisů prosadil pražský primátor Tomáš Hudeček.

Podle Hudečka TOP 09 už dostala rozhodnutí soudu do datové schránky. Předběžné opatření by tak měla mít k dispozici i firma BigMedia, uvedl Hudeček. „Věříme, že firma pracuje na tom, co jí předběžné opatření uložilo, teda na odstranění přelepení reklamních plakátů,“ řekl Hudeček. TOP 09 chce už dnes kontrolovat, jestli firma jejich reklamu na billboardy vrátí.

„Nemyslím si, že by kampaň měla nějaké politické pozadí, ale máme zde několik podnikatelů, kteří si myslí, že jejich zájmy jsou nadřazeny nad předpisy, a velkými penězi zasahují do politiky,“ řekl k tomu předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který se Hudečka zastal.

SPVR v minulých dnech spustil další kampaň proti Hudečkovi.

Kampaň proti Hudečkovi se táhne týdny

Boj mezi primátorem a svazem se táhne několik týdnů. Firma před časem spustila kampaň „Pražane, i ty přicházíš o peníze“, v níž kritizuje smlouvu mezi Prahou a reklamní firmou JCDecaux. Nové plakáty odkazují na internetovou stránku www.prahapodlehudecka.cz. Na ní svaz kritizuje pražské stavební předpisy omezující reklamu nad šest metrů čtverečních. Podle sdružení přijde Praha o stamiliony korun, které jí z velkoplošných reklam plynou. Podle předpisů totiž nebudou moci vznikat nové, a až těm současným skončí platné stavební povolení, firmy budou muset obří reklamní poutače a plochy odstranit.

Hudeček s kritikou nesouhlasí, je prý založena na lživých údajích a je nedemokratickým zásahem do voleb. Nové předpisy podle Hudečka zavádějí výškovou regulaci staveb podle okolní zástavby a neumožňují stavby věžáků, jak svaz tvrdí.