Cena Czech Grand Design patří značce Fatra

Cityscape. Dřevěná
skulptura na pomezí land
artu a plastiky v centru
Bruselu je vděčným objektem pro fotoaparáty turistů

Cityscape. Dřevěná skulptura na pomezí land artu a plastiky v centru Bruselu je vděčným objektem pro fotoaparáty turistů

Ceny Czech Grand Design 2013 přinesly první místo značce Fatra za kolekci nafukovacích hraček od designérů Anny a Jerryho Kozových, Jana Čapka a Zuzany Lednické. Ceny si však odnesly také další kategorie.

V kategorii Designér roku byli nominováni studio Dechem, Jan Plecháč & Henry Wielgus. Vítězem se stal Jan Čapek za design nafukovacích hraček Pes Bulík a Formule pro Fatra Napajedla. V kategorii Módní designér roku byl nominován Jakub Polanka, Hana Zárubová. První místo patří Monice Drápalové za kolekci The Free Circle pro Rose&Mary Fashion a za kolekci Sedm ve spolupráci s Františkem Matouškem. V kategorii Designér šperku roku byla nominována Janja Prokić, Markéta Richterová. Vítězkou se stala Eva Eisler za kolekci náhrdelníků a broží Pro Bílou paní Perchtu a za kolekci Wabi Sabi.

V kategorii Grafický designér roku bylo nominováno Anymade studio, Oficina. Vítězem se stal Štěpán Malovec, Jakub Straka, Petr Knobloch a Tomáš Brousil za nový vizuální styl Umprum. V kategorii Fotograf roku byli nominováni Martin Polák & Lukáš Jasanský, Bára Prášilová. První místo si odnesla Kristina Hrabětová za fotografie pro Vyrobeno Lesem a Dechem. V kategorii Obchod roku byla nominována Fox Gallery, praguekabinet. Vítězství patří Pavilonu za rekonstrukci a novou náplň historického prostoru Vinohradského pavilonu. V kategorii Objev roku – Cena Preciosy byli nominováni Nasstasia Aleinikava, Lukáš Spilka a vítězem se stalo studio deForm za kolekci Classics + Corian, za houpací křeslo Rocking Chair (Jakub Pollág), za design stolu Glass Table a světlo Transmission pro Kavalier. Studio deForm vytvoří pro Preciosa Lighting objekt, který společně vystaví na podzimním Designbloku. Grand designérem roku 2013 byla oceněna Monika Drápalová.