Český rozhlas se bude volbám věnovat víc než jindy

Český rozhlas

Český rozhlas Zdroj: profimedia.cz

Český rozhlas nabídne v rámci předvolebního vysílání rozhovory se všemi kandidujícími subjekty u kulatého stolu, rozhovory jeden na jednoho i předtočené vizitky, kde budou krajští lídři odpovídat na otázky ve stanoveném limitu. Prostor dostanou všichni lídři na celostátní a krajské úrovni. Zástupci rozhlasu na dnešním setkání s novináři uvedli, že půjde o nejrozsáhlejší předvolební vysílání v historii rozhlasu.

Radiožurnál plánuje tradiční předvolební Speciály Martina Veselovského, které se proti minulosti mírně promění. „Máme pocit, že dosud využívaný model krajských debat s krajskými lídry se postupně vyčerpal. Jde o celostátní volby, a proto nabídneme celostátní témata. Každá diskuse bude zaměřena na jedno aktuální téma a strany budou moci nominovat svého zástupce, který je na dané téma odborníkem,“ uvedl generální ředitel Peter Duhan. První tematický speciál bude vysílán 24. září, k dispozici bude také jeho videopřenos. Všechny debaty bude rozhlas vysílat z pražského studia, bez účasti publika.

Dalším projektem Radiožurnálu bude Den s lídrem, jehož moderátor Jan Pokorný bude průběžně vstupovat do vysílání. Novinkou pak bude závěrečná debata v den voleb, která má končit ve 13:59, tedy přesně minutu před otevřením volebních místností.

Na rozdíl od minulých voleb Český rozhlas nebude zadávat vlastní předvolební výzkumy. Účastníky Speciálů Martina Veselovského bude vybírat na základě veřejně dostupných výsledků výzkumů všech agentur, které splní předem daná kritéria. Hranicí pro účast v diskusi bude 3,5 procenta.získaných v průzkumech. „Nelze diskutovat s dvaceti lídry zároveň. To přestává být debata a je to anketa,“ uvedl ředitel Centra zpravodajství Tomáš Pancíř.

Speciální program před volbami plánují i ostatní média. Česká televize odvysílá 14 debat, ve kterých se postupně představí zástupci každého kraje, na večer před volbami pak chystá superdebatu s lídry hlavních stran. Prima zařadí diskuse se zástupci jednotlivých kandidátek do tradiční nedělní Partie, vedle toho počítá s předvolebními miniduely v rámci Odpoledních zpráv. Předvolební program již zahájila také TV Barrandov, která debaty s kandidujícími politiky vysílá každý čtvrtek.