ČRo chce rozšířit nabídku mluveného slova

Peter Duhan

Peter Duhan Zdroj: CTK/Sulova Katerina

Český rozhlas připravuje koncept další celoplošné stanice, která by 24 hodin denně vysílala jen mluvené slovo. Ve vysílání Českého rozhlasu 2 to potvrdil generální ředitel ČRo Peter Duhan.

Podle Duhana jsou ve hře dva koncepty. První počítá s vytvořením ryze zpravodajsko-publicistické stanice, další pojetí si bere za příklad německý Deutschlandfunk. I zde je podle Duhana zejména v primetimech těžiště ve zpravodajství a publicistice, ale mají zde prostor i aktuální dokumenty navázané na zpravodajství, velké analytické diskusní pořady a také hry. „Jde ale o non-fiction hry, tedy hry faktu nebo hry vytvořené přímo k nějakému významnému společenskému jevu, například nezaměstnanosti,“ vysvětluje Duhan.

Peter Duhan nepředpokládá, že půjde o stanici s vysokou poslechovostí, což ale ani není cílem ČRo. „Jestliže tato stanice bude mít tři procenta trhu, bude to úspěch,“ vysvětlil Duhan s tím, že k oslovení „mainstreamu“ má český rozhlas jiné stanice. Na přípravě koncepce nové stanice se podílí mimo jiné i ředitel Rádia Česko Václav Sochor, jehož stanice rovněž do svého vysílání hudbu nezařazuje.