ČT bude příští rok hospodařit s necelými sedmi miliardami

Česká televize

Česká televize Zdroj: E15

Česká televize bude v roce 2016 hospodařit s částkou 6,952 miliardy korun. Proti letošku se tak rozpočet veřejnoprávního média sníží o čtyři miliony korun. Materiál schválila Rada České televize. Hospodaření ČT je pro příští rok navrženo jako vyrovnané, největší část nákladů vynaloží televize na výrobu vlastních pořadů.

Externí náklady na výrobu vzrostou napřesrok o 22 milionů korun na 2,275 miliardy korun, uvedl předseda Dozorčí komise Rady ČT Jiří Staněk. „V roce 2016 se uskuteční události, jež se v roce 2015 nekonaly a ke kterým bude Česká televize vysílat pořady. Jde například o olympijské hry v Brazílii a mistrovství Evropy ve fotbale ve Francii. Také se budou v České republice konat krajské a senátní volby,“ dodal. Významným výdajem pro příští rok je také dostavba televizního studia v Brně-Líšni.

Podle generálního ředitele České televize Petra Dvořáka pokryjí výnosy běžné výdaje příštího roku, televize proto na pokrytí svých potřeb nebude muset využívat žádné finanční rezervy. Zároveň uvedl, že nepředpokládá pro příští dva roky navýšení televizního poplatku, který nyní činí 135 korun měsíčně.

Největší část příjmů ČT očekává právě z televizních poplatků, které mají napřesrok podle odhadu počtu evidovaných televizních přijímačů vynést 5,66 miliardy korun. Proti letošku jde o pokles o 0,3 procenta. Reklama, sponzoring a poplatky z autorských práv by měly vynést 622 milionů korun a tvořit podobně jako v letošním roce zhruba desetinu příjmů televize.

ČRo bude mít příští rok příjmy i výdaje 2,19 miliardy
Český rozhlas bude příští rok hospodařit s vyrovnanými příjmy a výdaji ve výši 2,193 miliardy korun. Letos to bylo 2,233 miliardy korun, ale údaje jsou srovnatelné jen částečně, protože rozhlas přechází na novou metodiku rozpočtování. Rozpočet schválila Rada Českého rozhlasu.

Základem hospodaření ČRo jsou koncesionářské poplatky ve výši 45 korun měsíčně, které budou v příštím roce znamenat celkový příjem 2,05 miliardy korun. Dalších 85 milionů jsou očekávané výnosy z reklamy a sponzoringu a 27 milionů vynese zahraniční vysílání ČRo.

Výdaje budou tvořit zejména osobní náklady ve výši téměř 960 milionů korun, dále náklady na služby ve výši 848 milionů korun, na daních a poplatcích rozhlas zaplatí 142 milionů korun. Celkové investice se mají pohybovat okolo 120 milionů korun. Rozpočet zajišťuje vysílání 23 stanic.