ČT nabídne vlastní tvorbu šest večerů v týdnu

Česká televize

Česká televize Zdroj: E15

Pětkrát vlastní původní seriál a jednou hraná dramatická tvorba, to bude náplní šesti ze sedmi večerů týdně ve vysílání hlavního programu České televize ČT1. Vlastní tvorba tak bude i na podzim hrát hlavní roli ve vysílání veřejnoprávní televize, ale nejen jí. Vždyť i Nova vlastním seriálům věnuje převážnou část hlavního večerního vysílacího času, byť o jeden večer méně než ČT. Prima své podzimní schéma představí ve čtvrtek v Mikulově.

„Velký televizní festival nabídne téměř dvě stě premiérových hodin původní tvorby; čtyři seriály, dva cykly televizních filmů, dva nové zábavné formáty, pět cyklů docusoap, čtyři dokumentární série, novinky v oblasti publicistiky, devět premiér kultovních seriálů a jedenáct nových pořadů,“ uvedla mluvčí ČT Alžběta Plívová.

„V oblasti dramatické tvorby jsme na jaře představili řadu odvážných projektů. Nyní můžeme říct, že se podařilo se vzbudit takový divácký zájem, že můžeme na podzim navázat druhou řadou na České století, Nevinné lži a Cirkus Bukowsky,“ uvedl generální ředitel ČT.

Ke zcela novým seriálům pak patří Život a doba soudce A.K. s v hlavní roli s Davidem Švehlíkem či tuzemská coververze původně britského sitkomu o nesnesitelném šéfovi Kancl v režii Milana Šteindlera. „V tomto případě může seriál určitě vycházet z reálných odpozorovaných situací. Šéfů je hodně, blbců také, takže bylo bohatě z čeho čerpat,“ podotkl Šteindler. Diváci se dočkají i nového „vodnického“ seriálu Neviditelní s Jiřím Bartoškou či Luďkem Sobotou.

Nové díly Českého století se budou odehrávat od okupačního roku 1968 po dělení československé federace o 24 let později. Z dokumentární tvorby ČT upozorňuje na projekt Expremiéři, v němž se do portrétů šéfů vlád České republiky pustili studenti FAMU. K novým formátům patří i docusoap, tedy pořad na rozmezí dokumentu a hraného seriálu, o prvních českých paterčatech, či projekt na hranici dokumentu a reality show o jedné problémové třídě, kterou se učitelé pokoušejí motivovat k lepším výkonům.

Co se týče zábavných pořadů, ČT letos hodlá podle svých slov mimo jiné navázat i na nekorektní, ale v minulosti diváky oceňovaný humor alá Česká soda. Učiní tak v podobě skečové show Pečený sněhulák, který bude režírovat a v němž bude hrát jednu z hlavních rolí úspěšný režisér reklamních spotů Jakub Kohák.