ČT připravuje krajské předvolební debaty a superdebatu

Česká televize

Česká televize Zdroj: ctk

Česká televize před parlamentními volbami odvysílá čtrnáct debat, ve kterých se vždy od pondělí do čtvrtka představí osm lídrů z každého kraje. V předvečer voleb se uskuteční takzvaná superdebata se zástupci těch stran, z nichž pravděpodobně vzejde budoucí premiér. Dvouhodinové diskuse se budou vysílat z Prahy, Brna a Ostravy, první ve středu 25. září.

Debaty bude televize vysílat na programu ČT 24 od 20:00 do 22:00. „Kraje budou řazeny podle metody, která se osvědčila už u loňských voleb do krajských zastupitelstev, tedy vzestupně podle počtu voličů v daném regionu. Patnáctá debata v předvečer voleb pak představí lídry relevantních politických stran, ze kterých pravděpodobně vyjde předseda příští vlády,“ řekl dramaturg předvolebního vysílání Čestmír Franěk.

O složení moderátorského týmu se podle Fraňka stále jedná, jasno je zatím o volebním studiu, které povedou Václav Moravec s Marcelou Augustovou. Volbám se dále budou věnovat pořady Interview Daniely Drtinové, kam budou pozváni lídři všech parlamentních stran, a Politické spektrum, jež představí kandidáty, kteří nyní nejsou ve Sněmovně. Pořad Otázky Václava Moravce se podle Fraňka dál zaměří hlavně na aktuální témata, zváni do něj budou i kandidující politici. Částečně se promění také pořad Události, komentáře, v jehož závěru se uskuteční vždy diskuse tří vedoucích činitelů na daná témata. Vystřídat se mají všechny kandidující strany, jejich počet ale zatím není znám.

Kritériem pro účast ve volebních debatách bude výzkum takzvaného volebního potenciálu, který pro Českou televizi připraví agentury STEM/MARK a Median. Vedle toho společnost TNS AISA uspořádá celorepublikový průzkum volebních preferencí, ve kterém oslovení odpoví, jak by volili, kdyby volby byly příští týden. Podle ředitele agentury TNS AISA Bronislava Kvasničky ale nepůjde o odhad toho, jak dopadnou volby. Výsledky budou prezentovány v Otázkách Václava Moravce a ve zpravodajství. V den uzavření volebních místností televize nepočítá s takzvanými exit-poll, tedy s dotazováním voličů, kteří vycházejí z volebních místností. Místo toho bude prezentovat aktuální čísla Českého statistického úřadu. „Vzhledem k tomu, že jde o předčasné volby, rozhodli jsme se, že exit-poll v sobotu nahradíme speciálním výzkumem na menším vzorku respondentů,“ dodala vedoucí výzkumu programu a auditoria Renata Týmová.

Na programech ČT1, ČT2 a ČT24 bude odvysíláno celkem 14 hodin volebních spotů. Každá strana může televizi dodat dvě třicetivteřinové verze, které budou zařazeny do pravidelných bloků. Televize také připravuje pravidla, která podobně jako při předchozích volbách mají upravovat možnosti a zásady jednotlivých pořadů i celkového pojetí vysílání.

Předvolební vysílání plánují i další média. Konkrétní zatím byla jen TV Barrandov, která dnes zahájí sérii předvolebních debat, v nichž se představí předsedové a volební lídři parlamentních stran, v dalších pak nové či neparlamentní politické subjekty.