ČT: Události má zachránit přesun Večerníčku na ČT2

ČT večerníček

ČT večerníček

Od Nového roku se tradiční podvečerní Večerníček stěhuje na ČT2 a jeho místo před Událostmi zaujme vědomostní soutěž Taxík. Podle deníku Dnes jde o důsledek prohraného souboje s pásmem pohádek Animáček vysílaným v tutéž dobu na TV Barrandov.

Přesun Večerníčku, který se na prvním programu České televize vysílal nepřetržitě od 2. ledna 1965, je součástí programových změn, k nimž přistupuje nové vedení ČT v čele s Petrem Dvořákem a novým programovým ředitelem Milanem Fridrichem. Nejde přitom jen o Animáček, jehož vysílací čas TV Barrandov v září rozšířila o další půlhodinu, takže obsazuje již úctyhodných 126 minut programu. Klesající sledovanost Večerníčku – za poslední roky ztratila podle Fridricha ČT plné dvě třetiny dětských diváků – má vliv i na hlavní zpravodajskou relaci ČT Události. Ty mají vůči konkurenční Nově trvale zhruba třetinovou sledovanost. Například v neděli 13. listopadu si Televizní noviny na Nově nenechalo ujít 2,257 milionu diváků starších 15 let, zatímco Události na ČT přilákaly jen 757 tisíc diváků starších 15 let (zdroj ATO - Mediaresearch).

Vědomostní soutěž Taxík, která Večerníček nahradí, se má dočkat rozšíření počtu moderátorů i delší stopáže. Nasazení úspěšné souteže má k televizi přilákat starší diváky, kteří by pak zůstali i u Událostí.

Kromě přesunu Večerníčku na ČT2 chystá česká televize další změny v programu. Nového roku se tak nedožijí například pořady Výletníci nebo Pokondr live.