Další večer bez fotbalu, tentokrát kvůli TV NOVA

ilustrační foto - Stadion Real Madridu

ilustrační foto - Stadion Real Madridu Zdroj: dmoz via Flickr

Fotbaloví fanoušci, kteří se těšili na včerejší utkání Evropské ligy UEFA na slovenském kanálu ST2, viděli místo zápasu mezi FC Viktoria Plzeň a SK Rapid Vídeň jen černou obrazovku. Společnost CET 21 totiž vyzvala vysílatele, kteří nevlastní práva pro české území, aby zápasy Evropské ligy na svých kanálech začernili.

Mediální skupina Nova je druhým velkým hráčem v oblasti vysílání na českém trhu, který k tomuto kroku přistoupil. Podobně se zachovala také společnost O2, která je od začátku roku 2015 výhradním vlastníkem práv na vysílání Ligy mistrů UEFA a na konci září vyzvala na základě předběžného opatření soudu ostatní provozovatele, aby při vysílání těchto zápasů začernili svoje obrazovky.

Nyní budou muset televize v České republice blokovat i Evropskou ligu UEFA. Vysílací práva pro tuto soutěž mají tematické kanály Nova Sport 1 a 2. V případě, že poskytovatelé přenosy i přesto odvysílají, hrozí jim od majitelů práv za každé kolo E žaloby na náhradu škody v řádech miliónů korun. Stejné je to i s vysíláním Ligy mistrů UEFA, jejíž zápasy vysílá na vlastním kanále O2 Sport. Výjimkou je jeden úterní přímý přenos na programu České televize.

„Konečně se v České republice narovnávají práva v oblasti vysílání fotbalových přenosů. Postup dvou vysílatelů, O2 a TV Nova, směřuje k tomu, že se začnou v zemi uplatňovat standardy, které fungují v západní Evropě,“ říká odborník na autorská práva advokát František Vyskočil.

Bezplatné sledování fotbalu pomalu ale jistě končí

Práva na vysílání evropských fotbalových utkání prodává poskytovatelům televizního vysílání UEFA. Práva jsou prodávána teritoriálním způsobem pro jednotlivé státy Evropy. „CET 21 je výhradním vlastníkem práv k vysílání vybraných zápasů Evropské ligy na území České republiky. Stejné zápasy se mohou objevit v nabídce slovenských televizních stanic, které si zakoupily práva pro slovenské území.

Tyto stanice jsou ale vysílány některými operátory i na území České republiky. CET 21 se proto obrátila na operátory šířící zahraniční programy (včetně RTVS) na území ČR, jejichž součástí může být vysílání zápasů Evropské ligy. Při jejich vysílání by došlo k porušení výhradních práv CET 21,“ sdělila pro server Digizone tisková mluvčí Novy Anna Suchá.

„Exkluzivní práva na vysílání Ligy mistrů UEFA jsme koupili pro naše zákazníky, kterým tím přinášíme unikátní službu a obsah, který nikde jinde neuvidí. Všechny televize, které nelegálně vysílají zápasy Ligy mistrů na území České republiky, proto musí tyto přenosy „začernit“, jinak porušují nejen původní práva UEFA, ale i teritoriální práva O2. Svá práva budeme a musíme chránit,“ říká David Duroň, marketingový ředitel pro segment domácností v O2. Operátor vlastní práva na příští tři ročníky a celkem odvysílá 130 utkání z každé sezóny vždy s výjimkou jednoho úterního zápasu, který poběží na České televizi.