Deutsche Bank vymění klíčové manažery

Budova Deutsche Bank v Jungmannově ulici na Praze

Budova Deutsche Bank v Jungmannově ulici na Praze Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Největší německou banku čeká zásadní výměna managementu. Dosavadního finančního ředitele Stefana Krauseho nahradí v květnu příštího roku Marcus Schenck, partner investiční skupiny Goldman Sachs, který v letech 2006-2013 pracoval jako CFO energetického koncernu E.on.

„Dokázal propojit zkušenosti z firmy kotované na burze s pozoruhodnou mezinárodní kariérou v bankovním sektoru,“ komentoval Schenckovo jmenování Paul Achleitner, předseda dozorčí rady Deutsche Bank. Krause se ujme řízení nově vytvořeného resortu strategického plánování, kde bude odpovědný mimo jiné za úspory banky.

Část jeho někdejších pravomocí pak převezme Henry Ritchotte, který zastává funkci operačního ředitele (COO) Deutsche Bank. Nově do představenstva banky nastoupí Christian Sewing, který zodpovídá za účetnictví.

Ani tím ovšem změny nekončí. O část portfolia přijde i Stephan Leithner, personální šéf Deutsche Bank, proti němuž je vedeno vyšetřování ve věci křivého svědectví. Měl se ho dopustit v procesu, který proti Deutsche Bank vedou dědicové mediálního magnáta Leo Kircha.

Deutsche Bank si od změn slibuje energičtější chod instituce. Největší německá banka sice obstála v nedávném strestestu finančních domů eurozóny, nadále se ale potýká s nízkou výkonností. Za posledních šest let se akcie Deutsche Bank propadly o 39 procent, zatímco index frankfurtské burzy Dax naopak o 56 procent vzrostl. Banka se také obtížně vyrovnává s dědictvím finanční krize. Kvůli údajným manipulacím s finančními deriváty vede po světě na 6 tisíc právních sporů.

Akcie Deutsche Bank