Dlouholetý šéf pražského magistrátu končí, prý pochybil v půlmiliardové zakázce

Šéf pražského magistrátu Martin Trnka

Šéf pražského magistrátu Martin Trnka Zdroj: Archiv/Euro

Vlivný ředitel pražského magistrátu Martin Trnka patrně skončí ve své funkci. Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) ho chce odvolat. Dlouholetý šéf Trnka podle něj pochybil, když podepsal zakázku za půl miliardy korun. Trnka, který na magistrátu působí bezmála dvacet let a od roku 2002 jej vede, prohlásil, že primátor mu svůj záměr oznámil, ale nijak ho nezdůvodnil.

Ředitele magistrátu odvolává i jmenuje primátor se svolením ministra vnitra. Hudeček řekl, že se v pátek, nejpozději v pondělí obrátí na ministra vnitra v demisi Martina Pecinu a požádá jej o svolení k tomuto personálnímu kroku.

Trnkovo údajné pochybení se týká zakázky z roku 2010. Šlo o pokračování a rozvoj problematického ekonomického systému. Tehdy byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění vybrána firma Gordic. Městu tak mohla vzniknout škoda za 100 milionů korun, což může být kvalifikováno jako trestný čin, tvrdí primátor.

Pod smlouvou, za kterou město dostalo pětimilionovou pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), figuruje právě Trnkův podpis. Trnka ale pochybení odmítá. „Rada schválila smlouvu a mě uložila udělat formální krok k jejímu uzavření,“ uvedl.

Opoziční ODS bude žádat vysvětlení plánovaného personálního kroku. Primátor jej chce učinit „bez jakýchkoliv předchozích výtek k práci ředitele“, tvrdí předseda klubu zastupitelů ODS Rudolf Blažek. Podle Blažka dojde tímto krokem k destabilizaci úřadu.

Policie na pražském magistrátu

Tomáš Hudeček: Blanku můžeme otevřít podle plánu, i když se soud potáhne