Do představenstva ČD míří sociální demokrat Ludvík Urban

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro E15

Pátým a posledním členem představenstva Českých drah by se měl podle informací E15.cz stát Ludvík Urban. Ten od května zastává v národním dopravci nově zřízenou funkci náměstka pro regionální integraci, předtím byl ředitelem krajského centra ČD ve Zlíně.

Urban je aktivním členem ČSSD, za kterou zasedá ve zlínském krajském zatupitelstvu. Nejsilnější vládní strana tak po ovládnutí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) bude mít svého člověka i v nejvyšším vedení drah. SŽDC vede od května brněnský železničář a člen strany Pavel Surý. Doplnění představenstva Českých drah má na programu mimořádná dozorčí rada, která se uskuteční 10. listopadu.

Představenstvo ČD se rozšířilo

Není přitom vyloučeno, že se ministr dopravy Antonín Prachař znovu pokusí odvolat předsedu představenstva Daniela Kurucze. Oba muži jsou dlouhodobě ve sporu a Prachař jde Kuruczovi takříkajíc po krku. Zatím ale nemá pro jeho odvolání potřebnou většinu.

Rozšíření představenstva drah ze tří členů na pět schválil počátkem října řídicí výbor. Před více než rokem se přitom představenstvo s velkou slávou zmenšovalo.