Elektrické křeslo a oprátka čekají v MHD

Kampaň Amnesty International

Kampaň Amnesty International

V sobotu odstartovala kampaň Amnesty International, která upozorňuje na to, že se i v Evropě stále popravuje. Posledním evropským státem, kde trest smrti hrozí, je Bělorusko.

„Smyslem kampaně je poukázat na rozporuplnost trestu smrti a umožnit cestujícím symbolicky zakusit, jaké to je, když vás čeká elektrické křeslo nebo kulka do týlu,“ uvedla ředitelka Amnesty International ČR Dáša van der Horst. „Chceme upozornit také na to, že se popravuje i v Evropě. Právě teď čekají v Bělorusku v cele smrti 3 lidé,“ dodala.

Ústředním motivem kampaně jsou současné metody provádění trestu smrti, jako je oběšení (tak se popravuje na Blízkém východě a v Asii, například v Íránu nebo v Japonsku), elektrické křeslo (USA, konkrétně Nebrasca) a setnutí hlavy (např. Saúdská Arábie, Irák).

Kampaň vznikla v reklamní agentuře Lowe Praha a je k vidění především v pražské MHD. Cestující tak mohou symbolicky prostřednictvím držadel, sedadel a podhledů okusit, jaké pocity zažívají odsouzenci na smrt, a na základě této zkušenosti znovu přehodnotit humánnost trestu smrti jako legálního nástroje státu. „Pokud se nám podaří okolo tohoto citlivého tématu vyvolat diskusi, pak jsme odvedli dobrou práci,“ říká o cílech kampaně Executive Creative Director agentury Lowe Praha Eoin Welsh.

Kampaň vyvrcholí 10 října na Světový den proti trestu smrti a ještě do 14. října bude cestující v MHD upozorňovat na možnost podepsání petice za zrušení trestu smrti v Bělorusku.

Jste rádi, že jste dostali křeslo?Amnesty na sedadlech autobusůAmnesty na sedadlech autobusů

Vadí vám, že tu musíte viset?Amnesty na držátkách v tramvajíchAmnesty na držátkách v tramvajích