Festival Scandi zahájí přednáška o reklamním mágovi Royi Anderssonovi

Roy Andersson

Roy Andersson Zdroj: archiv

Jeden z nejuznávanějších světových režijních „obojživelníků“, který svůj čas dělí mezi natáčení uznávaných hraných filmů a reklamních TV sporů, Roy Andersson, bude po sedmi letech opět v Praze. Tentokrát nikoliv osobně jako v roce 2008, kdy byl hvězdou pražského filmového festivalu Febiofest, ale jako hlavní postava přednášky „Reklamní svět Roye Anderssona“, která zahajuje letošní festival skandinávských filmů Scandi.

Roye Anderssona před léty vyzpovídal Aleš Hudský a rozhovor o jeho vztahu k reklamě vyšel v časopise Strategie. Andersson v něm uvedl, že si svůj tvůrčí rukopis hraného filmu vybrousil právě na reklamách. Většinou tomu přitom bývá přesně naopak.

„Při tvorbě spotů jsem se naučil užívat zkratku, vyjádřit silné sdělení ve zhuštěné formě během krátké doby. A také si myslím, že úspěch mých reklamních spotů spočívá v tom, že v nich vyprávím o průměrném člověku. I ten chce kupovat čokoládu nebo nové auto. V reklamách chci vždy vyprávět příběh normálního člověka a jeho přání,“ řekl Andersson Strategii.

Představení bravurního minimalistického způsobu režie reklam Anderssona spolu s jejich ukázkami bude předmětem přednášky Hudského v první den festivalu Scandi ve středu 13. ledna 2016 v 16 hodin v pražském kině Lucerna. Jako bonus pak diváci uvidí jeho poslední film Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě, který byl oceněn Velkou cenou na festivalu v Benátkách. Hned poté Scandi slavnostně zahajuje dánsko-německá černá komedie O kuřatech a lidech. V pražských kinech Lucerna, Evald a Atlas se skandinávské filmy promítají do 19. ledna, přehlídka souběžně probíhá v dalších sedmi městech Česka, pořádá ji distribuční společnost Film Europe.