Křetínský a Tykač údajně bojují o vydavatelství Ringier Axel Springer

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

Na české mediální scéně se schyluje k dalšímu obchodu. Po Andreji Babišovi, který ovládl skupinu Mafra, se o média zajímá také Daniel Křetínský. Podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, akcionáři Energetického a průmyslového holdingu (EPH), údajně jednají o koupi tuzemského vydavatelství Ringier Axel Springer. O to se podle informací deníku E15 zajímá i další miliardář - Pavel Tykač.

Největší vydavatelský dům chtějí ovládnout velcí hráči, kteří se zatím věnovali zejména energetice. Ve hře je Daniel Křetínský a Pavel Tykač.

Mediální zástupce EPH Daniel Častvaj k informaci uvedl, že firma ani její akcionáři nekomentují spekulace o případných akvizicích. Také vydavatelství uvedlo, že se k tomu nebude vyjadřovat. Ringier vydává mimo jiné nejčtenější český deník Blesk.

O chystaném prodeji informovaly servery motejlek.com a mediaguru.cz, které se odvolávají na neoficiální informace.

Částka, za níž se má akvizice údajně v lednu uskutečnit, zatím není jasná. Podle Mediaguru.cz se o zájmu Křetínského o největší tuzemské vydavatelství mluví delší dobu. Vzhledem k aktuální situaci v holdingu EPH, kde má dojít k vyplacení podílu Petra Kellnera v hodnotě 30 miliard korun, ale prý nebylo jasné, zda jeho prioritní zájem nebude směřován k finančnímu krytí této investice.

Největší vydavatelství

Společnost Ringier Axel Springer na začátku roku jednala o prodeji své tuzemské pobočky s podnikatelem Andrejem Babišem. Z transakce ale sešlo a majitel Agrofertu nakonec koupil konkurenční Mafru. Spekulace o prodeji tuzemského vydavatele bulvárních titulů z trhu nicméně nezmizely i když generální ředitelka Libuše Šmuclerová v říjnu veřejně prohlásila, že tuzemský Ringier Axel Springer se neprodává, ani není na prodej.

Ringier Axel Springer CZ je největším vydavatelstvím s nejvyšším počtem čtenářů na českém trhu. Mezi deníkovými vydavateli mu patří první místo s víc než 36procentním podílem na trhu, na časopiseckém trhu je to druhá příčka, uvádí společnost na svých stránkách. Mezi vydávanými časopisy jsou tituly jako Reflex, ABC, GEO, Blesk pro ženy, Blesk Hobby, Blesk zdraví, Blesk Křížovky, Nedělní Blesk Křížovky, Blesk Vaše recepty, Aha! Křížovky, Sport GÓÓÓL, Svět motorů, Auto TIP, AutoProfi.