Mezi zpravodajskými zdroji vedou Novinky.cz

Ovládací webová aplikace v tabletu.

Ovládací webová aplikace v tabletu. Zdroj: Jan Sedlak

Nejčastějším denním zdrojem zpravodajství jsou pro internetové uživatele server Novinky.cz a televize Nova. Čtení zpráv na mobilních telefonech je stále ještě doménou mladších a vzdělanějších uživatelů, jak ukazují výsledky výzkumu realizovaného společností Mediaresearch.

Alespoň nějaký zdroj zpravodajství sleduje denně 9 z 10 Čechů a Češek, kterým je více než 15 let a mají přístup k internetu. Nejvyužívanějším denním zdrojem informací je server Novinky.cz, který se o první místo dělí s televizí Nova (sleduje je denně 38 % respondentů). Častým zdrojem zpráv je také první program České televize (33 %) a server iDnes.cz (32 %).

Top 20 nejvyužívanějších zdrojů zpravodajstvíTop 20 nejvyužívanějších zdrojů zpravodajství | archiv Výzkum dále přinesl výsledky sledovanosti jednotlivých mediatypů v závislosti na sociodemografických ukazatelích. Napříč různými mediatypy se ukazuje, že ti respondenti, kteří sledují denně zprávy v televizi (bez ohledu na konkrétní televizní stanice), jsou věkově spíše starší a mají nižší dosažené vzdělání, zatímco zprávy v mobilním telefonu jsou na denní bázi využívány spíše mladšími a vzdělanějšími uživateli. Konzumenti zpravodajství v rádiu a v novinách jsou pak z hlediska věku a vzdělání velmi podobní.

Věk a vzdělání denních uživatelů zpravodajstvíVěk a vzdělání denních uživatelů zpravodajství | archiv

K těmto výsledkům dospěla studie Zpravodajství a zpravodajské weby 2014, kterou realizovala společnost Mediaresearch. Zúčastnila se jí tisícovka respondentů z internetové populace Českého národního panelu starší 15 let.