Murdoch nabídl 80 miliard dolarů za Time Warner, ale neuspěl

Rupert Murdoch

Rupert Murdoch Zdroj: ctk

Mediální magnát Rupert Murdoch je odhodlán koupit mediální skupinu Time Warner. Firmě předložil nabídku za 80 miliard dolarů (cca 1,6 bilionu korun), přesto neuspěl, napsal s odvoláním na zdroje list The New York Times. Time Warner vlastní téměř poloviční podíl v majiteli české televize Nova.

Televizní a filmová společnost 21st Century Fox, kterou Murdoch ovládá, nabídku na koupi Time Warner předložila v minulých týdnech, uvedly zdroje prestižního amerického listu. Za jednu akcii nabízela 85 dolarů v hotovosti a v akciích. Aby rozptýlila případné obavy spojené s hospodářskou soutěží, naznačila prý, že prodá společnost CNN.

Tržní hodnota Time Warner činí zhruba 63 miliard dolarů. Případnou transakcí by podle listu NYT vznikl kolos zahrnující televizní kanály jako Fox, Fox News či HBO či filmová studia jako Twentieth Century Fox a Warner Brothers.

Akcie Time Warner za 5 let:

Graf 16. 7. 2014.Graf 16. 7. 2014. | capkova@mf.cz

Akcie Time Warner před zahájením obchodování v USA poskočily vzhůru o skoro 15 procent. Společnost se podle agentury Reuters nepodařilo okamžitě zastihnout. Mluvčí Murdochova 21st Century Fox se ke zprávě odmítl vyjádřit.