Murdoch si brousí zuby na další byznys, na útraty má 2,6 miliardy dolarů

Rupert Murdoch

Rupert Murdoch Zdroj: bloomberg

Mediální magnát Rupert Murdoch si na nedostatek investičních příležitostí nemůže stěžovat. A kapitálu má víc než kdy jindy - jeho nové vydavatelství News Corp. má k dispozici 2,6 miliardy dolarů na nákup akvizic. Podle dat získaných agenturou Bloomberg tak disponuje větším kapitálem než jakýkoli jiný vydavatel.

„Na trhu je mnoho obchodních příležitostí,“ reagoval magnát Murdoch na otázky novinářů, kde se chystá investovat zmíněné peníze. Podrobnosti však zatím neuvedl.

Podle analytiků se Murdoch pravděpodobně pokusí získat deník Los Angeles Times vydavatelství Tribune. O zmíněné noviny projevil zájem už dříve spolu s tituly Chicago Tribune a Baltimore Sun. Prodejní cena by se podle odhadů mohla vyšplhat na 300 milionů dolarů.

Tím ale Murdochova chuť nakupovat nekončí. Mediální magnát se zřejmě zaměří také na oblast realitního trhu, kde působí s australskou společností REAL Group Ltd. Ta by podle odhadů analytiků mohla expadovat na americký trh. Jiný scénář předpokládá, že Murdoch koupí americké realitní servery firem Zillow Inc. nebo Trulia Inc.

Vydavatelství News Corp., které vzniklo oficiálně minulý pátek rozdělením Murdochovy původní společnosti News Corp, má pod sebou na 130 tištěných titulů (včetně známých deníků The Wall Street Journal nebo The Times) nebo také Dow Jonesův index. Druhou vzniklou společností je 21st Century Fox, pod kterou přešly Murdochovy „zábavní“ aktivity - televizní stanice, filmová studia a sada kabelových televizí.