Na Facebooku jsou před volbami na špici TOP 09, ANO a Úsvit

Zbývá jen závist. Ve volebních štábech ostatních stran téměř s nedůvěrou sledovali, jak hnutí ANO přibývají hlasy.

Zbývá jen závist. Ve volebních štábech ostatních stran téměř s nedůvěrou sledovali, jak hnutí ANO přibývají hlasy. Zdroj: E15 - Anna Vackova

Nejaktivnější jsou před volbami do Evropského parlamentu správci facebookových stránek hnutí ANO a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, kteří uveřejňují největší počet statusů denně. Nejvíce fanoušku má TOP 09 a ANO, za nimi následuje Česká pirátská strana. Výsledky vyplynuly z měření výkonnostní agentury Performics.

Největší počet fanoušků má TOP 09 (více než 85 000), následuje hnutí ANO (více než 75 000) a Česká pirátská strana (více než 54 000). Svým fanouškům nejčastěji odpovídají Věci veřejné, Strana zelených a hnutí ANO. Naopak nejméně pak hnutí Úsvit, ČSSD a TOP 09. Ve sledovaném období nejrychleji rostl počet fanoušků facebookových stránek hnutí ANO (o více než 7000).

Výkonnostní agentura Performics sledovala v období od 1. dubna do 5. května facebookové stránky deseti politických stran a hnutí (TOP 09, Česká pirátská strana, Strana svobodných občanů, ČSSD, Strana zelených, Věci veřejné, ODS, KDU-ČSL, hnutí ANO a Úsvit přímé demokracie).

Agentura Performics údaje sledovala prostřednictvím svého patentovaného nástroje SocialTools, který sleduje výkonnost a efektivitu vybraných stránek na Facebooku. SocialTools zpracovává jak základní metriky, jako je počet fanoušků, likes („líbí se mi“), komentářů či sociodemografický profil, tak metriky mapující aktivitu fanoušků a administrátorů FB stránek.