Nakladatelství XYZ jako firma zanikne, značka zůstane

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Albatros Media

Skupina Albatros, která patří mezi největší knižní hráče na tuzemském trhu, dál pokračuje ve zjednodušování své struktury. Mateřská firma skupiny Albatros Media se slouží se společností Nakladatelství XYZ, kterou skupina koupila v říjnu 2011. Firma XYZ poté jako samostatný subjekt zanikne, značka ale bude zachována i nadále.

XYZ na knižním trhu funguje od roku 2004 a vydávala zhruba 150 titulů ročně, zejména beletrie pro dospělé. Předloni v říjnu tehdejší majitelé prodali stoprocentní podíl právě Albatrosu. „Od té doby se (XYZ) postupně začlenilo do organizační struktury společnosti včetně schvalovacích procesů titulů, výroby a distribuce, proběhl personální audit i postupné přizpůsobování edičních plánů. Plánovaná fúze je završením tohoto procesu, které už fakticky nic nezmění,“ řekla deníku E15 mluvčí Albatrosu Radka Potměšilová.

Pod Albatros Media tak bude i nadále fungovat devět značek nakladatelství, která buď vznikla přímo v Albatrosu, nebo je skupina pohltila. Jsou jimi Albatros, CooBoo, Plus, Motto, XYZ, CPress, Computer Press, Edika a BizBook. Zároveň má Albatros Media většinový podíl ve společnosti eReading.cz a provozuje distribuční společnost Distri.

Podobnými fúzemi již prošlo více společností ve skupině. Albatros Media například na konci roku 2010 koupil firmu R+H vlastnící značku Motto. Samotná firma R+H loni na začátku roku zanikla, značka Motto ale funguje nadále.