Návštěva prezidenta Číny v pondělí ovládla zprávy na internetu

Si Ťin-pching, Miloš Zeman

Si Ťin-pching, Miloš Zeman Zdroj: ctk

Návštěva čínského prezidenta Si Tin-pchinga v Česku byla v pondělí nejsledovanější událostí na zpravodajských webech. Čtenost ale zaostala za zprávami o teroru v Belgii z minulého týdne. Vyplývá to z informací nejsledovanějších zpravodajských serverů Novinky a iDnes.

Zprávy o návštěvě čínského prezidenta a další související články měly v pondělí na serveru iDnes podle mluvčí Silvie Škábové nadprůměrnou čtenost. „Hlavní zpráva o příletu Si Tin-pchinga a jeho prvním dnu byla jasně nejčtenějším článkem dne. Druhý nejčtenější článek překonala téměř dvojnásobně,“ řekla .

Nadprůměrně se četly i další texty, například informace o rozhovoru prezidenta Miloše Zemana pro čínskou televizi či obrazová zpráva o gripenech doprovázejících letadlo čínského prezidenta. „Všechny články na čínské téma spojuje mimořádný zájem o diskuse. Zaznamenali jsme nadprůměrný počet příspěvků a především mimořádně vysokou čtenost těchto fór,“ dodala Škábová.

Nižší zájem než o terorismus

V porovnání s on-line zpravodajstvím z teroristických útoků v Bruselu z minulého úterý byl ale podle mluvčí Seznamu.cz Ireny Zatloukalové na webu Novinky.cz zájem o návštěvu výrazně nižší. „O Brusel se čtenáři zajímali podstatně více. Konkrétně návštěvnost on-line zpravodajství o návštěvě čínského prezidenta byla na 15 procentech čtenosti zpravodajství z Bruselu,“ podotkla.

Speciál k návštěvě čínského prezidenta, vysílaný v pondělí na programu ČT24 od 13:00, zasáhl více než jeden milion diváků. Průměrně jej zhlédlo 121 tisíc diváků, což představuje podíl na publiku 5,5 procenta. Například přímý přenos z mimořádného zasedání Poslanecké sněmovny kvůli dotaci farmě Čapí hnízdo ministra financí Andreje Babiše (ANO) sledovalo minulý týden průměrně 348 tisíc diváků starších 15 let.

Čínský prezident přiletěl v pondělí na historicky první návštěvu Česka. Ve středu z Česka odlétá do USA.

Si Ťin-pching, nejoblíbenější ze všech čínských vůdců od dob Mao Ce-Tunga