Návštěvnost webu z mobilních zařízení překročila 4 miliony

Počet připojení na internet z mobilních zařízení roste

Počet připojení na internet z mobilních zařízení roste Zdroj: archiv

Počet českých internetových uživatelů, kteří navštěvují webové stránky zapojené z mobilních zařízení, překročil 4 miliony. Počet všech uživatelů navštěvujících měřené weby dosáhl 9,7 milionu, přičemž denní návštěvnost činí v průměru 4,3 milionu reálných uživatelů. Vyplývá to z výsledků projektu NetMonitor, jehož cílem je poskytnout informace o návštěvnosti webových stránek a sociodemografickém profilu uživatelů internetu v České republice.

Koncem loňského roku začala rychle růst návštěvnost internetu z mobilních zařízení. Zatímco v srpnu 2014 dosahoval počet uživatelů navštěvujících měřené webové stránky z mobilních telefonů a tabletů 2,5 milionu, v říjnu jich bylo již přes 3 miliony. O tři měsíce později, začátkem roku 2015, překročil jejich počet rekordní hodnotu 4 milionů. Znamená to, že v průběhu posledních šesti měsíců se tento počet zvýšil o více než 1,5 milionu uživatelů (přibližně o 60 procent).

Nejvíce uživatelů navštěvuje z mobilních zařízení domovské stránky portálů (více než 200 milionů zobrazení), weby z oblasti e-commerce (120 milionů zobrazení) a komunitní a komunikační servery (téměř 90 milionů zobrazení). Kategorií, která dosáhla nejvyššího podílu mobilních zobrazení stránek oproti zobrazením z klasických PC, bylo těhotenství a rodičovství, kde třetina zobrazení pocházela z mobilních telefonů a tabletů.

Návštěvnost interneru v ČR za únor 2015Návštěvnost interneru v ČR za únor 2015 | archiv

Z klasických PC navštívilo webové stránky měřené NetMonitorem v únoru více než 6,85 milionu českých a téměř 3 miliony zahraničních uživatelů. Nejvyššího počtu uživatelů dosáhly kategorie domovských stránek portálů (více než 6 milionů), databáze, katalogy a zpravodajství (5,5 resp. 5,1 milionu reálných uživatelů). Největšího počtu zobrazení stránek dosáhla kategorie komunikační služby (1,5 miliardy).