Nejcitovanějším mluvčím byl prezidentův Ovčáček

Mikrofon

Mikrofon Zdroj: archiv

Společnost Media Tenor označila za nejcitovanějšího mluvčího roku 2014 Jiřího Ovčáčka, který zastupuje prezidenta Miloše Zemana. Z dat vyplývá, že by „titul“ získal, i kdyby nedošlo na kontroverzní vydání pořadu Hovory z Lán.

Mezi nejcitovanějšími mluvčími loňského roku tradičně převažovali zástupci Policie ČR, nejvíce slov však na serverech pronesl Jiří Ovčáček, který potvrdil výsledek ze statistik za první pololetí. V druhém pololetí pronesl nejvíce slov v souvislosti s výroky Miloše Zemana v pořadu Hovory z Lán.

Nejcitovanější tiskoví mluvčí veřejného sektoruNejcitovanější tiskoví mluvčí veřejného sektoru | archiv

„O velké mediální atraktivitě tohoto tématu svědčí také výrazný posun Jiřího Hošny, mluvčího Českého rozhlasu, který byl 10. nejcitovanějším podnikovým mluvčím. Zástupce Rozhlasu přitom loni byl až 69. místě,“ dodala Věra Bartalosová, analytička společnosti Media Tenor. Umístění Jiřího Hošny je velkým překvapením.

Gabriela Holčáková z moravskoslezské policie, která vyhrála předchozí dva ročníky žebříčku citovanosti, skončila tentokrát až na páté příčce. Nejcitovanějším policejním mluvčím byl Tomáš Hulan, jak ukázala analýza společnosti Media Tenor, která sledovala přední české zpravodajské servery.

Nejcitovanější tiskoví mluvčí podnikového sektoruNejcitovanější tiskoví mluvčí podnikového sektoru | archiv

Minulého vítěze podnikového sektoru, Petra Šťáhlavského z Českých drah, sesadil nováček čelní desítky, Daniel Šabík z ČSA. Na sledovaných serverech byl citován v průběhu celého roku, nejvíce pak v září, kdy ČSA oznámily, že propustí až třetinu zaměstnanců, a odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Převahu veřejného sektoru však dokládá i fakt, že Šabík by byl celkově až na osmé příčce.

Daniel Šabík, mluvčí ČSADaniel Šabík, mluvčí ČSA | archivTiskový mluvčí ČSA Daniel Šabík

Společnosti ČEZ se jako jediné už několik let po sobě daří mít v první desítce hned dva zástupce. Nově se mezi nejcitovanějšími podnikovými mluvčími objevil také Jiří Štábl z pražského dopravního podniku, který se nejvíce vyjadřoval v souvislosti s kolapsem dopravy způsobeným počasím.

Stejně jako v roce 2013 byli i loni v médiích více citováni mluvčí-muži. Rozdíl se však stále více stírá. Co do počtu uveřejněných slov zůstává stále výrazně ženským pouze veřejný sektor.