NetMonitor: 1,4 milionu uživatelů přistupuje na internet z mobilních zařízení

Analytici míní, že menší verze populárního tabletu nemusí být takový předvánoční hit jak se očekávalo.  (Foto Profimedia)

Analytici míní, že menší verze populárního tabletu nemusí být takový předvánoční hit jak se očekávalo. (Foto Profimedia) Zdroj: profimedia.cz

V lednových datech byly v rámci projektu NetMonitor poprvé publikovány výsledky návštěvnosti internetu z mobilních zařízení. Měření probíhá na všech běžných internetových stránkách a 30 mobilních médiích zapojených do výzkumu. Celkem přistupuje na internet z mobilních telefonů nebo tabletů 1,4 milionu uživatelů, kteří vykonají přes půl miliardy zobrazení.

Oficiální měření návštěvnosti z mobilních zařízení probíhá od ledna a jsou do něj zapojena hlavní zpravodajská média, odborné weby a další mobilní služby. Výsledkem jsou počty návštěvníků na mobilních stránkách a jejich aktivita z mobilních zařízení i na běžném webu. 1,4 milionu mobilních uživatelů představuje pětinu české online populace, která na měřených mobilních médiích zobrazí 270 milionů stránek (Page Views) a na běžných přes 230 milionů. To je dohromady téměř 5,5 % shlédnutých stránek celého NetMonitoru.

„Jsme rádi, že se konečně podařilo publikovat první auditovaná čísla, byť zatím v omezeném rozsahu. Je z nich vidět, že používání mobilních zařízení k přístupu na internet není zanedbatelné a je třeba mu věnovat stále větší pozornost. Tato data dáváme zatím volně k dispozici a projekt chceme dále rozvíjet tak, aby byl použitelný pro plánování a technicky odpovídal požadavkům trhu. Tedy aby byla dostupná sociodemografie uživatelů, byly měřeny stránky s responsivním designem, využívanost mobilních aplikací a podobně.“ komentuje první výsledky výkonná ředitelka SPIR Kateřina Hrubešová.

Data z mobilního měření jsou veřejně dostupná v měsíčních reportech NetMonitoru. Výzkum zatím neumožňuje odhadnout tu část uživatelů, která k prohlížení internetu využívá jak pevných počítačů, tak mobilních zařízení. Počty mobilních a běžných uživatelů tudíž nelze sčítat ani jinak spojovat.
Nejnavštěvovanější zapojenou mobilní stránkou je m.seznam.cz s 928 tis. uživateli, následují zpravodajské weby novinky.cz a idnes.cz. Mezi měřenými službami je i e-mail, odborná média, katalogy, komunitní weby atd. Počty návštěvníků hlavních mobilních webů jsou ukázány v následujícím grafu.

Návštěvnost mobilních stránek v lednu 2013Návštěvnost mobilních stránek v lednu 2013 | NetMonitor

Kromě speciálně upravených mobilních stránek (m. stránky v grafu výše) navštěvují uživatelé mobilních telefonů a tabletů také běžné webstránky. Podíl PVs vytvořených mobilními zařízeními se u jednotlivých webů liší, u některých činí jen několik procent, v některých případech však přesahuje pětinu celkové návštěvnosti běžného webu. Dá se očekávat, že se stoupající oblibou tabletů a chytrých telefonů s velkým rozlišením budou přístupy z mobilních zařízení nadále růst i na klasických internetových stránkách.