Olympijský hokej bude vysílat Česká televize

Hokej

Hokej Zdroj: CTK

Hokejoví příznivci si mohou oddechnout - až si 12. února zapnou televizní přijímač, aby mohli sledovat úvodní utkání hokejového turnaje na zimních olympijských hrách v ruském Soči mezi českým týmem a Švédskem, budou moci přece jen naladit Českou televizi a nikoli Novu.

Veřejnoprávní stanice totiž nakonec přece jen získala práva na vysílání turnaje. Hokej byl jediným ze sportů, na které veřejnoprávní televize dosud práva neměla, neboť je získala Nova. Komerční televizní jednička na tuzemském trhu se nakonec po dohodě s ČT práv vzdala. ČT to uvedla na svých internetových stránkách.

Prodej práv Mezinárodní olympijský výbor pro hry v Soči poprvé rozdělil do několika balíčků. Česká televize se před více než rokem účastnila všech tajných nabídkových soutěží, přičemž jen u hokeje nabídla méně než konkurenční Nova. Komerční stanice oslovila ČT s nabídkou na prodej práv před měsícem, dnes byla dohoda potvrzena. „Dojde k zásadní změně ve vysílání. Oproti původně plánovanému vysílání zimních olympijských her pouze na ČT sport ho rozšíříme i na program ČT2,“ uvedl výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

Olympiády jsou na ČT od roku 1956

ČT je tradičním vysílatelem olympiád a tedy i hokeje, který tehdejší Československá televize vysílala poprvé v roce 1956 z italské Cortiny d‘Ampezzo. Od té doby fanoušci neviděli hokejovou část zimní olympiády pouze dvakrát, v letech 1960 a 1980.

Hokejová utkání navíc patří k nejsledovanějším přenosům. Dodnes jeden z rekordů drží třetí třetina finálového utkání Česko-Rusko na „turnaji století“ na olympiádě v japonském Naganu v únoru 1998u, kterou tehdy v brzkých ranních hodinách sledovalo 2,57 milionu mužů starších 15 let, tedy zhruba dvě třetiny všech mužů v Česku, a 98 procent z těch, kteří v tu dobu sledovali televizi.

Přímý přenos na ČT1 zprostředkovávající přílet medailistů z olympiády v Naganu do Prahy, jejich přijetí prezidentem republiky a uvítání na Staroměstském náměstí v Praze pak 23. února 1998 sledovalo v průměru 4,66 milionu lidí starších 15 let, což byla více než polovina dospělé populace v Česku.