Penta dokoupila zbývajících 49 procent vydavatelství Astrosat

Partneři Penta Investments Jaroslav Haščák a Marek Dospiva

Partneři Penta Investments Jaroslav Haščák a Marek Dospiva Zdroj: ctk

Skupina Penta Investments koupila zbývajících 49 procent společnosti Astrosat Media od skupiny Bertelsmann AG, a stala se tak jediným vlastníkem vydavatelství. Zástupci Penty cenu transakce nesdělili. Penta je od letošního podzimu vlastníkem vydavatelství VLP, které vydává noviny Deník, a v rámci transakce získala 51 procent Astrosatu.

Astrosat Media vydává lifestylové tituly Story, Glanc, Gurmet, National Geographic i tradiční týdeníky Květy, Vlasta, Překvapení a také Magazín Šíp. Jeho časopisy čte každý měsíc více než 2,74 milionu čtenářů, weby měsíčně navštíví 1,5 milionu unikátních návštěvníků.

Jednatelkou vydavatelství Astrosat Media zůstane Karin Vedrová. Astrosat Media vydává lifestylové tituly Story, Glanc, Gurmet, National Geographic i tradiční týdeníky Květy, Vlasta, Překvapení a také Magazín Šíp. Jeho časopisy čte každý měsíc více než 2,74 milionu čtenářů, weby měsíčně navštíví 1,5 milionu unikátních návštěvníků.

„Vlastnictví VLP a Astrosatu nám umožní nabízet společné produkty pro inzerenty, využitím synergií v redakční i obchodní oblasti chceme posílit pozici druhého největšího vydavatelství na českém trhu,“ uvedl generální ředitel VLP Michal Klíma. Astrosat už vydává TV magazín, který je přílohou Deníku a má 1,31 milionu čtenářů. Vysokou čtenost má také suplement Moje rodina - Fajn život.

Vlastnictví VLP a Astrosatu nám umožní nabízet společné produkty pro inzerenty

Podle čtenosti titulů je Astrosat třetím vydavatelstvím na trhu magazínů. Spojením s Astrosatem se VLP stává na tiskovém trhu vydavatelskou dvojkou s aktuálním tržním podílem přes 16 procent.

Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitním developmentu. Spravuje jediný fond svých partnerů, akcionářů společnosti. Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než 35 tisíc lidí a hodnota aktiv skupiny dosáhla v roce 2014 výše 6,7 miliardy eur. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově.