Penta je před koupí vydavatelství Vltava-Labe-Press

Spolumajitel Penty Marek Dospiva

Spolumajitel Penty Marek Dospiva Zdroj: Jan Rasch, Euro

Vydavatelství Vltava-Labe-Press (VLP) podle několika zdrojů deníku E15 nejspíše skončí v rukou investiční skupiny Penta. Ta totiž údajně přeplatila ostatní zájemce, mezi kterými byl i miliardář Daniel Křetínský. Martin Danko z Penta Investments zatím akvizici nepotvrdil. „Nemáme žádnou mediální akvizici, kterou bychom chtěli v nejbližší době oznamovat,“ uvedl.

Penta podle informací E15 podala nejvyšší nabídku ve výši zhruba 60 milionů eur (přes 1,6 miliardy korun), přičemž v předchozím kole se nabídky pohybovaly kolem 40 milionů eur.

Původnímu vlastníkovi VLP, německé společnosti Verlagsgruppe Passau, radí s prodejem poradenská firma Wood&Company, v tendru bylo podle informací z trhu původně pět zájemců.

Skupina VLP vydává 94 regionálních titulů. Na přelomu roku koupila vydavatelství Sanoma, které zfúzovalo s jejím Astrosatem. Jejím významným aktivem je také podíl ve společnosti Česká distribuční (bývalá PNS), kde má 35 procent.

Podle severu Mediaguru je VLP dle počtu čtenářů druhým největším vydavatelským domem v Česku po skupině Czech News Center, kterou před dvěma lety ještě pod hlavičkou Ringier koupil právě Křetínský.

Penta Investments na mediální trh nastoupila loni v létě, kdy na Slovensku získala podíl v několika projektech včetně deníku SME. Část redakce SME na protest proti akvizici deník opustila a založila Denník N.