Penta se chce finančně podílet na koupi poloviny Petit Pressu

Spolumajitel Penty Marek Dospiva

Spolumajitel Penty Marek Dospiva Zdroj: Jan Rasch, Euro

Investiční společnost Penta chce být finančním partnerem při koupi polovičního podílu slovenského vydavatelství Petit Press, který má od německé vydavatelské skupiny Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft (RBVG) získat společnost SITA.

Transakce se uskuteční za předpokladu, že další spoluvlastník Petit Pressu nevyužije své předkupní právo. Vyplývá to ze společného prohlášení firem Penta a SITA, které zveřejnily na webu.

Společnost vlastněná firmou SITA Slovenská tlačová agentúra a reprezentovaná podnikatelem Igorem Grošaftem začala jednat o převzetí polovičního podílu Petit Pressu před několika měsíci. „Dne 9. října 2014 uplyne lhůta, dokdy může druhý spoluakcionář Petit Press, společnost PSIS uplatnit svá akcionářská práva a rozhodnout se, zda koupí zbývající 50procentní podíl a stane se tak 100procentním majitelem vydavatelství,“ píše se v prohlášení.

Uvedení na pravou míru

Postup Penty na slovenském mediálním trhu je pozorně sledován poté, co oznámila, že ve spolupráci s nizozemskou investiční společností V 3 Media Holdings ovládne tamní přední vydavatelství 7 Plus a Trend Holding. Současné prohlášení proto má podle Penty uvést na pravou míru její angažmá ve společnosti, která vydává přes 30 regionálních a celostátních titulů mezi nimi například deník SME.

„Investiční skupina Penta se účastní financování kupní ceny a je tak finančním partnerem SITA a Igora Grošafta v transakci. Penta není ani přímo, ani nepřímo možným nabyvatelem akcionářského podílu ve vydavatelství Petit Press,“ prohlásila investiční společnost. V případě převzetí podílu obě firmy garantují zachování současných pravidel mezi současnými investory a redakční částí.

SITA se o získání podílu začala zajímat v letošním prvním čtvrtletí, následně se dohodla s Pentou na finančním partnerství. Obě firmy odmítají obvinění z údajné netransparentnosti celé transakce. Součástí jednání je také nabídka současnému spoluvlastníkovi, firmě Prvá slovenská investičná skupina (PSIS), že by se SITA mohla stát pouze menšinovým vlastníkem, a podnik by si tak ponechal manažerskou kontrolu.

Vydavatelství Petit Press od založení vlajkové lodi, kterou je deník SME, vlastní či spoluvlastní společnost PSIS s hlavním akcionářem Peterem Vajdou. O definitivním osudu zbývajícího podílu by měl v následujících dnech informovat dosavadní spoluvlastník, německá vydavatelská skupina RBVG. Ta byla do loňského roku vlastníkem vydavatelské skupiny Mafra, kterou na českém trhu převzal Agrofert Andreje Babiše.