Penta sloučí mediální projekty do nového holdingu News and Media

Spolumajitel Penty Marek Dospiva

Spolumajitel Penty Marek Dospiva Zdroj: Jan Rasch, Euro

Mediální investice skupiny Penta bude řídit nově vzniklá společnost News and Media Holding. V jejím čele bude bývalý generální ředitel společnosti Ringier Axel Springer Slovakia Peter Martus.

„Peter Mertus se stává šéfem News and Media Holding, a.s., nové společnosti, která bude řídit i mediální investice Penty,“ oznámila investiční skupina. Hlavním úkolem Mertuse jako generálního ředitele a předsedy představenstva bude vybudovat holdingový manažerský tým a připravit dlouhodobou strategii jednotlivých mediálních center a jejich produktů.

Mertus, který v čele největšího slovenského vydavatelství působil 14 let, se má také podílet na přípravě dalších mediálních aktivit, doplnil Danko.

Stoprocentním vlastníkem nově založené společnosti News and Media Holding je nizozemská společnost V3 Media Holdings BV. Finančním investorem a strategickým poradcem je investiční skupina Penta.

Penta rozjela mediální investice letos

Na mediální investice se Penta zaměřila v letošním roce. V září oznámila, že ve spolupráci s V3 Media Holdings kupuje přední slovenská vydavatelství 7 Plus a Trend Holding. V listopadu finančně podpořila soukromou společnost Namav, která získala menšinový podíl ve slovenském vydavatelství Petit Press, jež vydává kromě jiného celostátní list Sme.

Právě kvůli účasti Penty na transakci Petit Press odešla velká část redaktorů listu Sme, kteří založili internetový deník Projekt N. Penta v reakci na protesty novinářů několikrát prohlásila, že do obsahu medií zasahovat nebude.

Penta je středoevropská investiční skupina, která vznikla v roce 1994. Působí především ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodě a v oblasti realit. Nyní se chce podílet na vybudování ekonomicky úspěšného modelu fungování médií ve středoevropském regionu. Do budoucna Penta plánuje vstoupit na mediální trh také v Česku a Polsku.