Pentu opouští její zakladatel Kúšik, rozjede vlastní fond

Martin Kúšik, Penta

Martin Kúšik, Penta Zdroj: E15 Eduard Erben

Investiční skupinu Penta opouští jeden z jejích zakladatelů Martin Kúšik. Pracuje na vzniku rodinného fondu, který by peníze investoval do méně rizikových aktiv. Penta Kúšikovi během tří až pěti let postupně vyplatí zhruba deset miliard korun.

Fond by měl začít pracovat již od příštího roku. Podle informací Hospodářských novin totiž Kúšik nyní hledá v Praze vhodné kancelářské prostory a sestavuje investiční tým, který by mu pomáhal finanční prostředky spravovat.

Kúšik svůj odchod z Penty oznámil letos na jaře. Od té doby jednal o hodnotě svého podílu. „Jediné, co může Penta potvrdit, je, že na hodnotě Kúšikova podílu jsou strany domluveny,“ řekl HN mluvčí Penty Martin Danko. Penta tak velký odchod nezažila. Skupinu zatím opustil jediný z pětice zakladatelů Juraj Herko.

Penta je středoevropská investiční skupina, založena byla v roce 1994. Investuje především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu, bankovnictví a realit.

Působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově. Loni hospodařila s čistým ziskem 147 milionů eur, hodnota aktiv skupiny činila 5,9 miliardy eur.