Pětina televizních domácností už má televizor s Full HD

LCD, televizory, LG

LCD, televizory, LG Zdroj: ctk

Analogové televizní vysílání v České republice doslova před pár hodinami skončilo a televize budou vysílat už jen digitálně. Nova totiž v neděli ve 23:59 vypnula své poslední dva velké analogové vysílače Jeseník-Praděd a Zlín-Tlustá hora a na ně navázané sítě menších vysílačů. ČT ukončila analogové vysílání už 30. listopadu, všechny kanály Primy vysílají digitálně od 1. ledna 2012.

Spolu s dokončenou digitalizací postupuje i obnova televizní vybavenosti českých domácností. Podle výsledků Kontinuálního průzkumu, který pro Asociaci televizních organizací (ATO) realizuje společnost MEDIARESEARCH bezmála 28 % televizních domácností vlastní více než jeden televizor, necelých 40 % TV domácností je vybaveno televizí s LCD obrazovkou, 10,4 % s obrazovkou plazmovou a 3,5 % obrazovkou LED. Alespoň jednu televizi s klasickou, skleněnou CRT obrazovkou vlastní necelých 60 % TV domácností. Více než polovina (53,2 %) domácností uvádí, že vlastní televizor se širokoúhlou obrazovkou (16:9). Standardní poměr stran 4:3 zmínilo 56,6 % domácností.

Full HD rozlišení na alespoň jednom ze svých televizorů deklaruje 22,4 % televizních domácností, HD ready nebo HDTV ready 16,5 % a standardní rozlišení obrazu v průzkumu zmínilo 64,8 % televizních domácností.

Typy televizorů v českých domácnostechTypy televizorů v českých domácnostech

Možnost sledovat televizní vysílání mají Češi nejenom na obrazovkách televizorů, ale také prostřednictvím počítačů. 13,1 % respondentů starších 4 let odpovědělo, že alespoň jedenkrát týdně sleduje televizní pořady v archivech televizních stanic, živé vysílání přes internet deklarovalo 5,5 % dotázaných. Televizní vysílání na mobilním telefonu si jednou do týdne pustí 0,4 % Čechů.

Sledování televizních pořadů přes internetSledování televizních pořadů přes internet