Piëcha má v čele Volkswagenu nahradit finanční šéf Pötsch

Finanční ředitel Volkswagenu Hans Dieter Pötsch

Finanční ředitel Volkswagenu Hans Dieter Pötsch Zdroj: profimedia.cz

Předsedou dozorčí rady německé automobilové skupiny Volkswagen by se měl stát dosavadní finanční ředitel Hans Dieter Pötsch (64). Dozorčí radě to navrhl její výkonný výbor. Pötsch by se stal trvalým nástupcem dlouholetého „patriarchy“ největší evropské automobilky Ferdinanda Piëcha (78), který letos v dubnu po prohře v mocenském souboji odešel.

Šestičlenný výkonný výbor uvedl, že dozorčí rada automobilky by měla jmenovat Pötsche na svém mimořádném zasedání v listopadu.

Výbor dozorčí rady Volkswagenu ve středu navrhl prodloužit pracovní smlouvu s generálním ředitelem Martinem Winterkornem o dva roky do roku 2018. Winterkorn vyšel vítězně ze souboje v nejvyšším vedení, v němž se střetl právě s Piëchem.

Piëch se v dubnu postavil proti tomu, aby Winterkorn zůstal ve funkci déle, a podrobil jeho vedení kritice. Zůstal však ve vedení koncernu osamocen a na konci dubna odstoupil z funkce. Piëchovu funkci teď prozatímně vykonává odborový předák Berhold Huber.

Volkswagen, jehož součástí já i česká Škoda Auto, je největším výrobcem aut v Evropě a má v plánu stát se nejpozději do roku 2018 největším výrobcem aut na světě. Loni firma zvýšila prodej o 4,2 procenta na 10,14 milionu aut, a poprvé tak překonala desetimilionovou hranici. Zůstala přesto těsně za světovou jedničkou, kterou je japonská Toyota.