Policie chce obžalovat Babišův Agrotec kvůli zakázce České pošty

Automobily České pošty

Automobily České pošty Zdroj: Ceska posta

Policie navrhla obžalovat 14 lidí a sedm firem v kauze manipulace se zakázkami České pošty. Mezi obviněnými firmami figuruje i hustopečský Agrotec, který patří do koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO). Agrotecu v minulosti šéfoval nynější místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Kauzu nyní posoudí žalobci, kteří rozhodnou o tom, zda ji pošlou k soudu.

Případ se týká manipulace s veřejnými zakázkami malého rozsahu na stavební práce a například veřejnou podlimitní zakázkou, která se týkala autoprovozu. Mezi obviněnými fyzickými osobami podle serveru HlídacíPes.org figurují například zaměstnanci České pošty, stavebních společností a zaměstnanci Agrotecu. Obviněné osoby i firmy jsou podle dřívějších informací žalobců podezřelé například ze zločinu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Policie kvůli kauze loni v dubnu zasahovala v centrále České pošty v pražské ulici Politických vězňů a v Olšanské ulici na Žižkově. O den později si detektivové odnesli dokumentaci i ze sídla Agrotecu.

Zakázka na pneumatiky

Agrofert tehdy uvedl, že se zásah týkal loňské podlimitní zakázky na dodávku pneumatik pro poštovní vozy, kterou nakonec pošta zrušila. V souvislosti se stavebními zakázkami a zakázkami týkajícími se autoprovozu policie na poště zasahovala také na konci ledna.

Hustopečskou společnost v minulosti vedl Jaroslav Faltýnek. Ten je nyní místopředsedou ANO a předsedou poslaneckého klubu této strany. Podle serveru Neovlivní.cz spadá jedna podezřelá zakázka do doby, kdy ve firmě šéfoval. „Ctím presumpci neviny. Zároveň nebudu v průběhu trestního řízení dělat závěry o vině či nevině těch lidí. Ať posoudí celý případ nezávislý soud,“ napsal dnes ČTK Faltýnek v reakci na posun v kauze.

Vyšetřování kolem autoprovozu se nijak netýká dodávek téměř 700 aut na stlačený zemní plyn pro poštu z let 2012 a 2013, na kterých se Agrotec vedle firem Arval, ALD Automotive a LeasePlan také podílel. Potvrdily to již dříve samy společnosti.