Policie obvinila provozovatele Travelsun.cz, klienty ošidil o půl milionu

Řecko

Řecko Zdroj: David Vagaday

Dovolenkový portál Travelsun.cz podle policie ošidil 35 lidí o víc než půl milionu korun, které od nich vybral, ale objednané zájezdy už neposkytl. Vyšetřovatelé obvinili z podvodného jednání provozovatele webu. Jednateli pražské společnosti Am Basten Ankauf Martinu Otáhalovi proto hrozí až tříletý trest a jeho firmě zákaz činnosti, informoval Český rozhlas. Portál už je od loňska zablokovaný.

Mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura prozradil, že policisté v souvislosti s případem obvinili jednu fyzickou osobu a jednu právnickou osobou, tedy firmu. „Jedná se konkrétně o prověřování případu legalizace výnosu z trestné činnosti firmy, která se zabývá turistickým ruchem,“ řekl rozhlasu.

Podle ČRo je zmíněnou firmou právě pražská společnost Am Basten Ankauf, která portál provozovala, a fyzickou osobou její jednatel Martin Otáhal.

Po platbě nic nepřišlo

Travelsun.cz podle klientů požadoval zaplacení zájezdu ještě před uzavřením smlouvy. „Zaplatil jsem, ale samozřejmě nepřišlo nic,“ stěžoval si například jeden ze zákazníků na webu Cestovatel.cz.

Travelsun.cz takto údajně připravil o peníze řadu lidí, policii se jich přihlásily desítky. „Způsobili 35 zákazníkům škodu za více než 544 tisíc korun,“ řekl rozhlasu Bajcura. Na dotaz ČTK mluvčí policie nevyloučil, že padnou obvinění z dalších trestných činů.

Zneužití německé cestovky

Jednatel Am Basten Ankauf Otáhal nyní podle ČRo nechtěl vývoj v případu komentovat, ale loni serveru E15.cz tvrdil, že o portálu vůbec nevěděl, společnost prý založil pro neznámého muže. Otáhal se totiž zakládáním firem zřejmě živí, v obchodním rejstříku figuruje v desítkách subjektů. Firma Am Basten Ankauf byla zapsána do obchodního rejstříku teprve loni 5. června, a to se základním jměním ve výši jedné koruny. Na její adrese v pražské Kubelíkově ulici sídlí stovky dalších subjektů. Už v srpnu pak policie její portál Travelsun.cz zablokovala.

Dovolenkový portál Travelsun.cz nabízel zájezdy zlevněné až o 70 procent. Jejich pořadatelem měla být německá cestovka Greeklandreisen z Krefeldu. Na její adrese ale sídlí pouze CK Greektours Reisebüro, která se proti jednání Travelsun.cz a Greeklandraisen důrazně ohradila a obrátila se na německou policii. Ta případ souběžně řeší. Provozovatelé Travelsunu měli k podvodům zneužít i její grafický design.