Pozor na jízdenky. Bez údaje o DPH nejsou daňovým dokladem

Jízdenky Českých drah

Jízdenky Českých drah Zdroj: CC BY-SA 3.0: HonzaXJ - Wikimedia Commons

Koupit jízdenku v pokladně a vložit ji do účetnictví již nestačí. Podnikatelé si musí požádat o speciální daňový doklad. Jízdenky koupené od průvodčích nebo přes eShop dodatečný doklad nepotřebují.

Velká komplikace potkala tuzemské podnikatele, kteří v rámci své živnosti často jezdí veřejnou dopravou a dávají si jízdenky do účetnictví. Kvůli novele zákona o dani z přidané hodnoty, která platí od ledna loňského roku, si totiž musí ve většině případů k jízdence vyžádat zvláštní daňový doklad. Dříve přitom bylo možné do účetnictví vždy vložit samotnou jízdenku, která roli daňového dokladu plnila.

„Tato změna byla reakcí na povinnou implementaci o společném systému daně z přidané hodnoty. K této implementaci evropských předpisů je Česká republika povinována na základě přístupových dohod. Bylo tudíž nutné na tyto změny reagovat,“ vysvětluje mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Opožděná informace

Zatímco v loňském roce se ještě o nových povinnostech, které ze směrnice vyplývají, příliš nevědělo, letos již daňoví poradci upozorňují, že bez daňového dokladu nelze jízdenky v účetnictví uplatnit. Alespoň ty, které neobsahují všechny důležité údaje.

Řada živnostníků se přitom informaci dozvěděla od svých daňových poradců až před několika dny v souvislosti s podáním daňového přiznání za rok 2013. Generální finanční ředitelství však tvrdí, že o změně informovalo již loni v březnu.