Prezident agentury S&P odstoupí, prý ale ne kvůli ratingu USA

Deven Sharma

Deven Sharma Zdroj: CTK/AP/Lawrence Jackson

Prezident ratingové agentury Standard & Poor's Deven Sharma odstoupí z funkce. Tento krok přichází krátce poté, co agentura zhoršila úvěrový rating Spojených států, a vysloužila si tak ostrou kritiku ze strany amerických úřadů.

Sharmu příští měsíc ve funkci prezidenta nahradí finanční ředitel společnosti Citibank Douglas Peterson.

Agentura však podle internetových stránek listu Wall Street Journal upozornila, že tento krok s kontroverzním snížením ratingu USA nesouvisí. Sharma působil jako prezident S&P od roku 2007.

Agentura S&P začátkem měsíce snížila úvěrové hodnocení USA o jeden stupeň na úroveň AA+. Spojené státy tak poprvé v historii přišly o nejvyšší možný úvěrový rating AAA, což vedlo k prudkému poklesu na světových akciových trzích.

Vedení agentury bylo pod tlakem Američanů

Vedení S&P čelilo kvůli snížení ratingu kritice ze strany představitelů americké vlády. Někteří zastánci snížení ratingu však tvrdí, že agentura postupovala zodpovědně vzhledem k rostoucímu zadlužení USA a neschopnosti politiků přijít s dlouhodobým řešením tohoto problému. Konkurenční ratingové agentury Moody's Investors Service a Fitch Ratings tento měsíc potvrdily úvěrový rating Spojených států na nejvyšším možném stupni.

Agentura S&P je součástí společnosti McGraw-Hill Companies. Někteří akcionáři se nyní snaží přimět vedení McGraw-Hill k restrukturalizaci aktivit, jež by mohla zahrnovat i osamostatnění S&P. Konkurenční Moody's se již před zhruba deseti lety oddělila od malého konglomerátu Dun & Bradstreet, připomíná agentura Reuters.

Přední ratingové agentury Fitch, Moody's a S&P se od vypuknutí světové finanční krize opakovaně stávají terčem kritiky. Agentury totiž udělily vysoké hodnocení finančním produktům, které se později projevily jako spouštěče rozsáhlých turbulencí na finančních trzích. V poslední době je jim také vyčítáno, že vyostřily dluhovou krizi v eurozóně tím, že prudce snížily úvěrová hodnocení některých problémových evropských zemí.