První obětí úspor CME bude česká MTV. Nova ji přenechá Viacomu

televize Nova

televize Nova Zdroj: E15

Mediální skupina Central European Media Enterprises (CME) začíná naplňovat plán výrazných úspor ohlášený při nedávném zveřejnění špatných výsledků za třetí čtvrtletí. Jednou z prvních obětí bude i česká placená varianta MTV, kterou televize Nova přenechá od 1. ledna společnosti Viacom International Media Networks.

Nova získala licenci pro Česko a Slovensko od MTV Networks International v roce 2008, vysílat jej začala o rok později. „Naše společnost hledá nejefektivnější způsob fungování a naše budoucí strategie růstu je založena na odlišném portfoliu produktů,“ uvedl nový generální ředitel Novy a jeden ze dvou šéfů celé CME Christoph Maunisch.

O stanici méně bude mít CME i na Slovensku, kde její dceřiná firma Markíza již oznámila, že zruší jednu ze svých čtyř stanic, a to program zaměřený na zábavu a komedie nazvaný Fooor. Stanice přitom začala vysílat teprve letos v únoru.

CME nedávno ohlásila, že kvůli špatným výsledkům očekává snížení letošních tržeb zhruba o deset procent na 700 až 720 milionů dolarů. Namísto zisku nyní očekává i provozní ztrátu 30 až 40 milionů dolarů. Důvodem je zejména vysoký pokles tržeb od Novy, která od letošního ledna výrazně zdražila reklamu a na několik měsíců přišla o řadu klientů včetně těch největších.

Vývoj akcií CME na pražské burze za posledních 5 let:Graf 19. 11. 2013.Graf 19. 11. 2013. | vagaday@mf.cz

Kvůli ohlášeným úsporám by mělo také z celé CME odejít až tisíc lidí a očekává se i prodej některých aktiv. V Česku se například spekuluje o možném prodeji filmového distributora Bontonfilm či ukončení dalších stanic.