PwC: Tržby z videoher v Česku se loni zvýšily na 1,5 miliardy korun

Microsoft, Xbox 360, Call of Duty, videohry

Microsoft, Xbox 360, Call of Duty, videohry Zdroj: ctk

Celkové tržby z prodeje videoher v ČR se za posledních pět let zvýšily o čtyři pětiny na téměř 1,5 miliardy korun. Do roku 2018 se přiblíží ke dvěma miliardám korun. Uvedla to poradenská firma PwC. Podle údajů Asociace herního průmyslu (AHP) České a Slovenské republiky se celkový obrat z prodeje videoher a herních konzolí loni v Česku a na Slovensku meziročně zvýšil o 6,4 procenta na 2,59 miliardy korun.

Růst je podle PwC tažený trhem herních konzolí. Ten poroste v příštích pěti letech v průměru o 12 procent ročně, především díky novým digitálním hrám a zájmu hráčů o nové konzole.

Nárůst zájmu o herní konzole povede ke zpomalení trhu počítačových her. „Ačkoliv jsou počítačové hry v Česku velice oblíbené, v příštích letech očekáváme na tomto trhu spíše stagnaci, právě pro vysoký zájem hráčů o nové konzole Xbox One a Playstation 4“ uvedla specialistka na zábavní průmysl PwC Olga Řehořková.

Nárůst zaznamená také trh mobilních her, který poroste průměrným tempem deset procent ročně. Chytré telefony přinášejí novou generaci hráčů. Díky rostoucí celosvětové dostupnosti mobilních zařízení v sobě skrývají vysoký potenciál. Již v současné době generují vůbec nejvíce tržeb ze všech typů videoher. V loňském roce vynesly tržby 458 milionů korun.

Velmi oblíbené jsou také jednoduché mobilní hry pro příležitostné hráče, které jsou snadno dostupné ve formě aplikace a na trh přilákaly i mnoho z těch, kteří se do segmentu hráčů videoher neřadí. Stále se však nedaří tento segment adekvátně zpeněžit.