Radní Kňourek: Co bych udělal jako příští ředitel Českého rozhlasu?

Budova Českého rozhlasu

Budova Českého rozhlasu Zdroj: CTK

V úterý 8. prosince je uzávěrka přihlášek na nového generálního ředitele Českého rozhlasu. Radní této instituce Tomáš Kňourek definoval podmínky, za nichž je ochoten pro případného uchazeče hlasovat. Vyjadřují podstatné problémy, které Český rozhlas už po léta provázejí

„Po skoro třech letech na pozici radního Českého rozhlasu jsem si udělal obrázek o tom, co tuto veřejnoprávní instituci tíží jak na poli programovém, tak i na tom ekonomickém,“ řekl Kňourek pro server parlamentnilisty.cz.

Tomáš Kňourek, radní Českého rozhlasuTomáš Kňourek, radní Českého rozhlasu | Khalil Baalbaki; parlamentnilisty.czTomáš Kňourek

„Kdybych se hypoteticky ucházel o post generálního ředitele, do svého projektu bych mimo jiné zařadil následující body. Na řadu z nich jsem dnes již bývalého generálního ředitele upozorňoval, bohužel bez reálného výsledku,“ dodal Kňourek.

Co by měl udělat nový šéf rozhlasu:
Zřídit transparentní účet na webových stránkách Českého rozhlasu včetně zveřejnění smluv a plného okomentování výdajů mimo mzdových položek. Řídit rozhlas jako svěřený statek, kde více než tři miliony koncesionářů jsou de facto jeho spolumajiteli a měli by v reálném čase vědět, kolik je stojí zejména právní, marketingové, poradentské a IT služby.
Absolutní plnění zákonných požadavků Rady Českého rozhlasu a její dozorčí komise. Předkládání požadovaných písemností včas a v úplné podobě tak, aby byla zaručena důsledná kontrola hospodaření Českého rozhlasu.
Změna současného modelu řízení Českého rozhlasu. Zjednodušit řídící vertikálu a tím podpořit především kreativitu. Obnovit přímou odpovědnost za rozhodování, posílit pravomoci vedení jednotlivých stanic .
Dodržování Zákona o Českém rozhlasu a Kodexu Českého rozhlasu, zejména v oblasti poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů. V této souvislosti musí dojít k razantním změnám především v redakci publicistiky, aby v éteru mohly pravidelně zaznívat i jiné než mainstreamové názory a pohledy stále stejných lidí.
Odstranění dramaturgické roztříštěnosti, například u stanice Vltava.
Absolutně nepřípustné je kádrování respondentů pro jejich názory. Není možné, aby o účasti hostů v pořadech rozhodoval osobní politický i jiný pohled editorů a vedoucích redakcí, a nikoli odbornost či „zajímavost“ hosta .
Zřízení stálého zpravodaje v Číně, a to pro celou oblast jihovýchodní Asie. Argument vízových obstrukcí ze strany Číny nemůže obstát. Česká televize i jiná zahraniční média tamního zpravodaje mají.
Ve vysílání pravidelně dávat prostor zástupcům mimoparlamentních stran.
Vytvoření i malé ekonomické redakce, což bylo několik let slibováno i bývalým generálním ředitelem Peterem Duhanem.

Pramen: Tomáš Kňourek, parlamentnilisty.cz