Rozhlas do února povede Karel Zýka

Karel Zýka, Český rozhlas

Karel Zýka, Český rozhlas Zdroj: archiv

Na druhý pokus dnes zvolila Rada Českého rozhlasu prozatímního šéfa veřejnoprávní stanice. Stal se jím nynější ředitel odboru techniky Karel Zýka, který povede rozhlas do začátku února, do kdy musí rada vybrat řádného generálního ředitele. Rozhlas je bez oficiálního šéfa od včerejšího data, ke kterému již v říjnu ohlásil rezignaci Peter Duhan. První volba před dvěma týdny byla neúspěšná, když se členové rady neshodli na žádném ze tří navržených jmen včetně Zýky.

Soupeřem Zýky byl na rozdíl od předchozí volby šéf stanice ČRo Plus Alexandr Pícha. Zýka po volbě uvedl, že s přijetím nominace nakonec souhlasil především proto, aby pomohl Českému rozhlasu překlenout náročné tříměsíční období na přelomu roku.

„Mezi mé úkoly bude patřit zejména uzavření letošního hospodaření. Budeme také pokračovat v rozjetých projektech ČRo i v digitalizaci rozhlasového vysílání. Klíčovým tématem pak bude sestavení rozpočtu na rok 2016,“ uvedl.

„Neplánuji žádné významné zásahy do jeho chodu. Mým cílem je, abych mohl rozhlas po třech měsících předat ve stejně dobrém a stabilizovaném stavu nově zvolenému generálnímu řediteli,“ dodal.

Duhan svůj odchod z funkce po čtyřech letech, tedy dvou třetinách mandátu, zdůvodnil částečně zdravotními důvody a částečně neshodami s některými členy rady i dozorčí komise.

Rada by jej ale zřejmě sama odvolala. Podle posudků rady se totiž dopustil porušení zákona, neboť ČRo zaměstnával i jeho syna. Sám ředitel ale pochybení odmítá.

Přišel o odměny

Duhanovi již letos rada snížila odměny o statisíce korun kvůli několika pochybením. Patřilo k nim porušení etického Kodexu Českého rozhlasu v několika pořadech či pokles podílu na poslechovosti.

Část rady mu také vyčítala postup v kauze prodeje zámku v Přerově nad Labem, neboť na jaře kvůli způsobu prodeje a údajné korupci podal trestní oznámení na svého náměstka Michala Koliandra, odvolal jej ale až po dvou měsících.

Radní přitom začali řešit i další problém – vedení rozhlasu uzavřelo loni v dubnu smlouvu s bývalým šéfem rady ČRo Tomášem Ratiborským na poradenské služby za třicet tisíc korun měsíčně.

Podle zákona ale členové rady nemohou během dvou let po skončení mandátu uzavřít s ČRo jakýkoli pracovněprávní vztah. Ratiborského mandát přitom skončil jen dva týdny před podpisem smlouvy o poradenství

Karel Zýka
V roce 1992 absolvoval Fakultu elektrotechnickou Českého vysokého učení technického v Praze. Pět let byl technickým ředitelem Rádia Alfa, prvního soukromého celoplošného rádia v ČR. Poprvé pracoval v Českém rozhlased v letech 2000 až 2006, a to jako ředitel úseku komunikace. Následně přešel do komerční televize Prima, kde šest let řídil síť regionálních televizí a kde byl mimo jiné zodpovědný za přechod regionů na zemské digitální vysílání DVB-T. V té době byl také členem expertní skupiny ČTÚ, která přechod všech televizí na digitální terestrické vysílání koordinovala. Loni 1. září se stal ředitelem odboru techniky ČRo.