Saúdskoarabský princ prodal podíl v News Corporation za 4,6 miliardy

Sídlo News Corporation v New Yorku

Sídlo News Corporation v New Yorku Zdroj: CC BY-NC 2.0: Alex Proimos via Flickr

Saúdskoarabský princ Valíd bin Talál prodal většinu svého podílu ve společnosti News Corporation mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Valídova investiční společnost Kingdom Holding snížila podíl ve firmě na jedno procento z předchozích 6,6 procenta a z prodeje akcií získala 188 milionů dolarů (4,6 miliardy korun). Princ stál za Murdochem v době, kdy firmou zmítal skandál kvůli nelegálním odposlechům.

„Při loňském přehodnocení svého portfolia se společnost KHC rozhodla snížit investici v News Corporation prostřednictvím programu řádného prodeje, který byl převážně uskutečněn v první polovině roku 2014 a úspěšně dokončen do konce roku,“ uvedla firma. Akcie News Corporation od konce loňského června klesly zhruba o 13 procent, index S&P 500 ve stejné době naopak o 4,6 procenta zpevnil.

Stále věříme vedení News Corporation, vzkázal princ Valíd

Princ Valíd se snažil svým samostatným prohlášením vyvrátit případné spekulace, že prodej akcií by mohl mít souvislost s nedávnými problémy ve firmě. „Stále pevně věříme vedení News Corporation v čele s generálním ředitelem Robertem Thomsonem a plně podporujeme Ruperta Murdocha a jeho rodinu,“ uvedl princ v prohlášení. „Naše investice do 21st Century Fox představuje pevný základ pro náš dlouhodobý vztah a my očekáváme, že bude trvat i nadále,“ dodal.

News Corporation
Původní Murdochova skupina News Corporation se v polovině roku 2013 rozdělila na dvě části. Jedné zůstaly vydavatelské aktivity a název News Corporation, do druhé byly vyčleněny zábavní a televizní aktivity a dostala název 21st Century Fox. Murdochovi vlastní v obou firmách podíl 40 procent.
KHC vlastní v 21st Century Fox podíl 6,6 procenta. Podle The Financial Times činí hodnota podílu 1,7 miliardy dolarů. Společnost 21st Century Fox pak vlastní 19 procent ve firmě Rotana Group, blízkovýchodní mediální společnosti, která patří Valídovi.