Se zájemci o křeslo šéfa rozhlasu se roztrhl pytel

Budova Českého rozhlasu

Budova Českého rozhlasu Zdroj: CTK

Po listopadu 1989 sice skončili ve funkci v řádném šestiletém termínu pouze dva generální ředitelé Českého rozhlasu z posledních pěti, ale zájem o účast v nynějším výběrovém řízení je nebývalý. O možnost vést veřejnoprávní instituci s ročním rozpočtem přes 2,2 miliardy korun se podle dostupných informací budou ucházet více než dvě desítky lidí. Termín pro podání přihlášek skončil včera v poledne.

Do včerejší uzávěrky přišlo zhruba patnáct přihlášek, další mohou ještě dorazit poštou. Mezi zájemci tvoří značnou část lidé již nyní působící v rozhlase. Kandidaturu ohlásil současný prozatímní ředitel Karel Zýka nebo programový náměstek René Zavoral. Zájem má také šéf zpravodajství Tomáš Pancíř a hned tři šéfové regionálních studií ČRo.

O nejvyšší místo se uchází také řada lidí z prostředí mimo tuto veřejnoprávní instituci. Ke známějším jménům patří bývalý provozní šéf ČT Vladimír Karmazín, expolitik Jan Ruml, novinář Tomáš Němeček nebo exšéf vydavatelství Ringier a Národní knihovny Tomáš Böhm. Rada nyní vybere finálovou pětici, která by měla být známa 21. prosince.