Šéf rozhlasu přijde o část odměny, kvůli posluchačům i Zemanovi

Peter Duhan

Peter Duhan Zdroj: CTK/Sulova Katerina

Rada Českého rozhlasu (ČRo) zkrátila řediteli veřejnoprávního rádia Peteru Duhanovi odměnu za loňské druhé pololetí z maximálně možných 480 tisíc korun na 288 tisíc korun. Důvodem je jednak to, že rozhlas dosáhl nižšího než požadovaného podílu na poslechu, a jednak události spojené s loňskými Hovory z Lán, v nichž prezident Miloš Zeman mluvil sprostě. Tím byl podle radních porušen Kodex ČRo. Duhan během dnešního zasedání rady nijak výši odměny nekomentoval.

Rada Českého rozhlasu jednala o Duhanově odměně už v únoru, kdy ale rozhodnutí nakonec nepřijala. Podíl na poslechu nesplnil rozhlas jen těsně, činil 21,8 procenta, přičemž schválený požadavek byl 22 procent. Ředitel již v únoru řekl, že pokles poslechu se dotýká celého trhu. „Rozhlas není osamocen. Je v tržním prostředí a posluchači se nějak chovají,“ uvedl. Pozastavil se nad tím, že do hodnocení nejsou zahrnuty jiné platformy, v nichž si podle Duhana rozhlas vede velmi dobře.

iž při únorovém jednání rady se také ohradil vůči výtkám ohledně živě vysílaných Hovorů z Lán, v nichž prezident několikrát použil vulgární slova. „Nikdo nemůže předvídat od generálního ředitele po posledního technika, že nastane to, co se stalo,“ řekl Duhan. Jednání s prezidentem mu podle jeho slov zúžilo usnesení rady, které vedlo k návrhu pořad předtáčet, s čímž ale hlava státu nesouhlasila. Duhan rovněž poznamenal, že do kauzy nemohl přímo zasahovat, protože ležel v nemocnici.

Kontakty se zatčeným Dbalým

Rada dnes řešila i Duhanovy schůzky s bývalým ředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým, který je trestně stíhán. Minulý týden na ně upozornily Lidové noviny. Duhan schůzky nepopřel, uvedl ale, že jako ředitel rozhlasu se setkává s nejrůznějšími lidmi, kteří ho o schůzku požádají. „Neumím si představit, že v roce 2010 jsem mohl předvídat, že pan ředitel Dbalý skončí v roce 2014 ve vězení jako kriminálník,“ řekl dnes Duhan. Dodal, že mediální obraz Dbalého byl tehdy „naprosto brilantní“.

Za druhé pololetí loňského roku byla Duhanova odměna posuzována podle tří kritérii, a to dodržování Kodexu a Statusu ČRo s váhou 50 procent, dodržování usnesení rady s váhou 30 procent a dosažení podílu ČRo na trhu 22 procent, které mělo váhu 20 procent.

Do budoucna se rozhodování o odměně změní

Příště budou radní posuzovat návrh odměny podle jiného klíče. Už v únoru rozhodli o tom, že na konečné částce se znovu budou podílet čtyři kritéria, a to dodržování Kodexu a Statusu ČRo s váhou 40 procent, dodržování usnesení rady s váhou 20 procent, dosažení podílu Českého rozhlasu na trhu 22 procent, které má váhu 20 procent. Nové čtvrté kritérium posuzuje kvalitu předkládaných materiálů a dodržování termínů, které má váhu 20 procent.

Za první loňské pololetí Duhan dostal odměnu 456 tisíc korun, což bylo 95 procent možné výše. Snížení o pět procent z maximální částky tehdy rada zdůvodnila některými odůvodněnými stížnostmi posluchačů.