Šéfem Českého rozhlasu byl zvolen Peter Duhan

Peter Duhan, Hana Hikelová

Peter Duhan, Hana Hikelová Zdroj: ctk

Novým generálním ředitelem Českého rozhlasu (ČRo) byl zvolen nynější prozatímní ředitel veřejnoprávního rádia Peter Duhan. Členové Rady ČRo mu dali ve druhé volbě šest hlasů z devíti. To bylo potřebné minimum pro zvolení. Z dalších dvou kandidátů na vedení rozhlasu ve druhé volbě ředitelka zpravodajských stanic ČRo Hana Hikelová dostala dva hlasy, Petru Matoulkovi, který v minulosti působil například v soukromém Rádiu Černá Hora, radní nedali ani jeden hlas. Jeden hlas byl neplatný.

Své představy o fungování instutuce pro dalších šest let odpoledne představili v tu dobu ještě prozatímní ředitel ČRo Petr Duhan, šéfka zpravodajských stanic ČRo Hana Hikelová a také outsider volby Petr Matoulek.

„V dnešní volbě jsou tři známí a devět neznámých, což jsou členové rady,“ prohlásil před jednáním místopředseda Rady Tomáš Ratiborský. Média předem spekulovala, že rozhlas bude na nové vedení čekat další týdny, dokud nebude existovat politická shoda. Záležet mělo údajně i na výsledku nadcházející volby generálního ředitele další veřejnoprávní instituce, České televize. Spekulace se tedy nakonec nepotvrdily.

Zeštíhlí i vrcholové vedení

Duhan chce snížit počet zaměstnanců ze současných zhruba 1500 na 1100. Také radním přislíbil reorganizaci. Prosazuje čtyři hlavní stanice - jednu pro posluchače mezi 40 až 60 lety, druhou orientovanou na mladší lidi, vycházející z Radiožurnálu, třetí by byla obdobou kulturně zaměřené ČRo 3 - Vltava. Čtvrtá stanice by se soustředila na publicistiku a mluvené slovo.

Organizačně by podle Duhana měl ČRo mít tři sekce, z nichž každá by měla tři centra. První sekce by se zaměřila na programové vysílání, druhá na strategickou podporu a strategický rozvoj a třetí na ekonomické záležitosti.

Peter Duhan chce ve své funkci snížit i počet členů vrcholového vedení. To má má nyní devět členů, počet svých zástupců hodlá Duhan snížit na tři. O jménech svých zástupců rozhodne v pátek na ranní poradě.

Peter DuhanPeter Duhan|ctkPeter Duhan se narodil 11. listopadu 1946 v Bratislavě. Zde také vystudoval scenáristiku na Vysoké škole múzických umění. Začínal v deníku Ľud, po krátkém působení v rozhlasu pracoval v Československé televizi. Do roku 1991 působil v deníku Verejnosť. V letech 1991 až 1992 byl ústředním ředitelem Československého rozhlasu. Poté působil kabelové televizi Cabel plus, dva roky byl šéfem vydavatelství Beseda Holding. Spolupracoval také s Hospodářskými novinami. V letech 2002 až 2006 působil jako redaktor a moderátor ČRo 6, od července 2006 byl pak tři roky ředitelem této stanice. Od března 2010 je po rezignaci Richarda Medka pověřen vedením Českého rozhlasu. Proti Medkovi kandidoval předloni na šéfa rozhlasu.

Hospodaření ČRo v roce 2010

Čistý zisk před zdaněním dosáhl 125 milionů korun oproti téměř 54 milionům v roce 2009. Náklady činily 2,08 miliardy korun, konkrétně náklady na vysílání se pohybovaly kolem 320 milionů, a výnosy 2,205 miliardy korun. „Ve výnosové části je patrný pokles u výnosů z rozhlasových poplatků, ze sponzoringu a u příspěvku ministerstva zahraničních věcí na vysílání do zahraničí. Trend poklesu výnosů z reklamy a sponzoringu je patrný již od roku 2008,“ uvádí ročenka Českého rozhlasu. Ke konci roku rozhlas zaměstnával celkem 1450 lidí.

Soukromá rádia v poslechovosti vedou

V souboji o posluchače postupně soukromé rozhlasové stanice předstihly nejposlouchanější veřejnoprávní stanici Čro 1 - Radiožurnál. První pozici obsadilo ve 4. čtvrtletí loňského a 1. čtvrtletí letošního roku Rádio Impuls. Denně ho poslouchalo v průměru 1,027 milionu lidí. Jeho podíl na trhu byl 12,5 procenta. Druhou nejposlouchanější stanicí byla Evropa 2, jejíž tržní podíl činil 8,9 procenta. Třetí skončila Frekvence 1 a teprve za ní se v průzkumu Radio Projektu umístily stanice Čro 1 – Radiožurnál a pátá Čro 2 – Praha

Poslechovost Českého rozhlasu (Podíl na trhu v %)

Celoplošné stanice

ČRo 1–Radiožurnál – 7,3
ČRo 2 – Praha – 4,3
ČRo 3 – Vltava – 0,5
ČRo 6 – 0,2

Speciální stanice

ČRo D-dur – 0
ČRo Leonardo – 0,1
ČRo Rádio Česko – 0
ČRo Radio Wave – 0,1

Regionální stanice celkem – 7,6
Český rozhlas celkem – 20,2

Pramen: Radio Projekt 1. 1. - 17. 12. 2010