Skončila reorganizace bývalého vlastníka pražské O2 areny

O2 arena

O2 arena Zdroj: CTK

Reorganizace bývalého vlastníka a provozovatele libeňské O2 areny, firmy Bestsport akciová společnost, skončila. Insolvenční soud vzal na vědomí splnění podstatných částí reorganizačního plánu. Rozhodnutí nabylo účinnosti jeho zveřejněním. Nový majitel a provozovatel haly tak není zatížen původními závazky. Firma, kterou původně stejně jako Sazku vlastnily sportovní svazy, byla v insolvenci od března 2011.

„Z mého pohledu je to úspěšné řešení insolvence v režii věřitelů, samozřejmě pod dohledem a se souhlasem soudu. Dnes už si málokdo uvědomuje, jak byl celý proces komplikovaný, složitý a s nejistým koncem,“ prohlásil Richard Benýšek, který z pozice předsedy představenstva Bestsportu reorganizaci řídil.

Podle něj byla O2 arena před třemi lety pod velkým tlakem, ale podařilo se jí nasmlouvat i v kritickém období atraktivní akce a udržet velmi solidní návštěvnost. „Zvolený způsob reorganizace byl logickým a podle mě správným řešením insolvence s většinovou vůlí věřitelů,“ dodal Benýšek. Šlo prý o lepší řešení, než kdyby firma včetně O2 areny spadla do konkurzu. „Nejistota další existence O2 areny by byla velká,“ uvedl Benýšek.

Investice kvůli šampionátům
Společnosti Bestsport Arena, jejímž hlavním majetkem je libeňská multifunkční O2 arena, předloni klesl provozní zisk na 70 milionů korun ze 100 milionů korun v roce 2012, tržby zůstaly stejné na zhruba 400 milionech korun. Kvůli letošnímu mistrovství Evropy v atletice a mistrovství světa v hokeji firma investovala desítky milionů korun do rekonstrukce vnitřního vybavení a technologií.
Stavba haly trvající od října 2002 do března 2004 stála sedm miliard korun, prodražilo ji nevýhodné úvěrové financování. Kvůli závazkům spojeným se stavbou arény zkrachovala také společnost Sazka, která ručila za úvěry a dluhopisy. Znalecký posudek vypracovaný společností Ernst & Young před pár lety odhadl cenu víceúčelové haly na 1,57 miliardy korun.

V souladu s plánem reorganizace Bestsportu, který v roce 2012 předložila společnost PPF Healthcare, ovládli vysočanskou halu věřitelé firmy Bestsport akciová společnost.

Celý podnik včetně budovy se přesunul do nově vytvořené společnosti Bestsport Arena. Ta navýšila základní jmění a akcie byly přiděleny v první řadě zajištěnému věřiteli, tedy správci dluhopisů The Bank of New York Mellon, a poté i ostatním nezajištěným věřitelům, poměrně k výši pohledávek. Druhá nově vzniklá firma Bestsport Services nese břemena původního podniku. I v ní nezajištění věřitelé získali podíly poměrně svým pohledávkám.

Bestsport akciová společnost je nyní vedena jako firma v úpadku s povolenou reorganizací. Zda definitivně zanikne, nebo bude fungovat jako prázdná schránka, zatím není jasné. O jejím dalším osudu v nejbližší době rozhodnou akcionáři.

Majoritním vlastníkem společnosti Bestsport Arena je nyní skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. Získala ji na konci roku 2013 v rámci rozdělení majetku se skupinou KKCG po zkrachovalé loterijní firmě Sazka.

Výběr událostí kolem stavby a financování O2 areny
Srpen 2001Sazka oznámila svůj úmysl vybudovat v Praze víceúčelovou halu. Firma se tak vložila do dlouhotrvajících sporů o výstavbu zařízení, které Praze chybělo a jehož výstavba byla i závazkem pro pořádání hokejového mistrovství světa.
27. října 2002Položením základního kamene z Řípu začala v pražských Vysočanech výstavba haly, na kterou původně Sazka chtěla dostat státní garanci.
18. února 2003Představenstvo Sazky rozhodlo stavět dál, přestože vládla odmítla státní garanci poskytnout.
27. března 2004Hala, původně nazvaná Sazka Arena (název O2 arena nese od března 2008; letos v říjnu byl kontrakt prodloužen o rok), byla slavnostně otevřena. Její stavba přišla podle loterijní firmy na 7,2 miliardy korun, původní odhady hovořily o asi třetině částky.
Květen 2004Sazka vydala dluhopisy v objemu 175 milionů eur (tehdy asi 5,6 miliardy korun), určených na zaplacení haly. Splatnost byla deset let a úročení zhruba 7,4 procenta.
Duben 2006Akcionáři Sazky souhlasili s výměnou dluhopisů, nová emise měla objem 215 milionů eur (tehdy 6,1 miliardy korun) se splatností 15 let a základní sazbu devět procent. Snížily se tak splátky, ale prodloužením splatnosti a růstem úroků stoupla celková suma z deseti na asi 15 miliard korun.
Prosinec 2010V médiích se objevily informace, že závazky Sazky, která se kvůli splátkám haly dostala do problémů, skupuje od bank podnikatel Radovan Vítek. Sazka také oznámila, že v lednu 2011 zaplatí jen část splátky dluhopisů.
29. března 2011Městský soud v Praze prohlásil úpadek na Sazku. Celkem 2075 věřitelů později žádalo přes 41 miliard, insolvenční správce uznal pohledávky za asi 15 miliard korun.
3. května 2011Městský soud v Praze rozhodl o úpadku firmy Bestsport, která je provozovatelem multifunkční haly O2 areny a jež měla stejné majitele jako Sazka, tedy sportovní svazy.
28. června 2011Schůze věřitelů Bestsportu rozhodla o přípravě plánu na reorganizaci firmy, který navrhli největší držitelé pohledávek, společnosti ze skupin KKCG a PPF.
17. srpna 2011Soud schválil návrh insolvenčního správce prodat Sazku ve výběrovém řízení. Nejvyšší nabídku (3,81 miliardy korun) podaly v září 2011 finanční skupiny PPF a KKCG. Ty také na podzim 2011 Sazku převzaly.
21. listopadu 2011Schůze věřitelů Bestsportu schválila znalecký posudek vypracovaný společností Ernst&Young, která cenu O2 areny stanovila na nejvýše 1,57 miliardy korun.
16. února 2012Reorganizační plán Bestsportu schválilo jeho představenstvo. Pražský městský soud ale návrh v březnu dvakrát kvůli nedostatkům neschválil. Odvolací Vrchní soud v Praze však toto rozhodnutí koncem června změnil.
19. září 2012Věřitelé společnosti Bestsport schválili způsob, jak firmu očistit od dluhů, jehož součástí bylo ovládnutí firmy věřiteli, skupinami PPF a KKCG. V říjnu postup schválil i Městský soud v Praze.
15. října 2012Skupina PPF prodala svůj poloviční podíl v společnosti Sazka skupině KKCG. Ta se tak stala jediným vlastníkem loterijní firmy.
1. listopadu 2012Majitelem a provozovatelem O2 areny se stala nově založená společnost Bestsport Arena, ovládaná skupinami KKCG a PPF.
Srpen 2013PPF a KKCG podepsaly dodatek ke smlouvě firmy Bestsport Arena, podle kterého skončí jejich společné podnikání kolem Sazky i v případě haly. Tu měl získat partner, který druhému nabídne vyšší částku.
31. října 2013Vypršel termín pro předložení nabídek mezi PPF a KKCG.
12. listopadu 2013Novým většinovým vlastníkem haly se stala skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Ta se nedávno dohodla i na odkoupení české pobočky telekomunikační firmy Telefónica, jejíž značku O2 aréna nese.