Soud zamítl, že by měl King Dawn nárok na Světlíkovy Vítkovice

Jan Světlík

Jan Světlík Zdroj: Martin Pinkas

Společnost King Dawn, která se nažila vyvolat dojem, že ovládá společnost VTK Group a tím i největší tuzemskou strojírenskou skupinu Vítkovice Machinery Group, nedostane žádné akcie. Pražský obvodní soud zamítl, že by kdy King Dawn měl, a později ztratil, hromadnou akcii na téměř 100 procent VTK Group. "Tím padá konstrukce, že Jan Světlík může přijít o vlastnictví Vítkovic," uvedla mluvčí společnosti Eva Kijonková.

„Pro rozhodnutí soudu je podstatné, že dle provedených důkazů listina, jejíž umoření navrhovatel požaduje, nikdy neexistovala, proto nemohla být ztracena ani zničena,“ uvedl podle Kijonkové soud ve svém usnesení.

Celý příběh stavěl na nároku likvidátora King Dawn. V létě 2013 se likvidátor firmy Pavel Farský obrátil na Obvodní soud pro Prahu 3 s tvrzením, že se společnosti King Dawn ztratila hromadná akcie, reprezentující 99,9 procenta VTK Group.

Žádal soud o umoření této hromadné akcie, tedy o oficiální potvrzení, že cenný papír nelze dohledat a měl by být vydán náhradní. Tím by King Dawn legalizoval svůj postup a z neexistujícího nároku by „vyrobil“ vlastnická práva ke skupině Vítkovice.

Zmíněná hromadná akcie ale podle soudu nikdy neexistovala. Hromadné akcie byly tři a na menší jmenovité hodnoty. Vlastnická práva k nim doložili pražskému soudu Jan Světlík, Milan Juřík a Jaromír Šiler.

Nevyplývají žádné indicie, z nichž by bylo možno dovozovat faktickou existenci listiny

Soud v usnesení mimo jiné konstatuje: „Ze žádného z provedených důkazů nevyplývají žádné indicie, z nichž by bylo možno dovozovat faktickou existenci listiny“. To znamená hromadné akcie, které se dožadoval King Dawn, vysvětlila Kjonková.

„Za společností King Dawn stojí firma Zervania Limited, za kterou jedná advokát Martin Doleček, což je stejný advokát, který zastupuje skupinu KKCG ve sporech s Janem Světlíkem a rovněž reprezentuje KKCG na valných hromadách Vítkovic. V průběhu soudního jednání se současně ukázalo, že někdejší předseda představenstva King Dawn byl, jak sám řekl, bílý kůň Daneše Zátorského. Z průběhu a medializace sporu je zřejmé, že poté, co se nepodařilo žádným způsobem ovládnout vítkovickou skupinu skrz Beranovy akcie, měla být hledána cesta přes skomírající ostravskou skupinu Geofin Daneše Zátorského,“ uzavřela informaci Kijonková.

Šéf Vítkovic: Arbitráž s podnikateli Beranem a Komárkem je zmanipulovaná