Soudní precedens: vodku Stoličnaja vlastní ruský stát

stoličnaja

stoličnaja Zdroj: profimedia

Soud v Rotterdamu rozhodl další kolo nekonečné bitvy o vodky Stoličnaja, Moskovskaja a Na Zdorovje. Společnosti Spirits International (z rodiny SPI Group) nařídil předat do tří měsíců kontrolu nad těmito značkami ruské státní společnosti Sojuzplodoimport. Pokud tak neučiní, bude podle Reuters čelit hrozbě pokuty ve výši 50 tisíc eur denně.

Dále musí zaplatit nespecifikovanou částku za utrpěné škody a nesmí tvrdit, že její vodka je „ruská“ nebo „produkovaná“ v Rusku. Sojuzplodimportu, což je nástupce sovětské agentury specializované na zahraniční obchod s potravinami a nápoji, soud naopak odmítl nárok na obchodní značku „Stoli“.

Rotterdamský rozsudek platí jen pro státy Beneluxu, vytvořil však precedens. Rusko by tak po letech bojů o tři značky vodky mohlo uspět v soudních přích i v dalších zemích Evropské unie. Hned po vynesení rozsudku to také potvrdil právník Joris van Manen.

"Třenice" už od roku 2003

Na svár mezi státní firmou a SPI se začalo zadělávat v roce 2003. V té době se rozhořel spor o to, zda ruský byznysmen Jurij Šefler při privatizaci v roce 1997 nabyl práva na oblíbené vodky řádně. „Práva na značky nebyla převedena legálně. Značky patří původnímu majiteli: ruskému státu,“ uvedl nyní rotterdamský soud. Rozsudek přivítala advokátní kancelář Hoyng Monegier, která ve sporu zastupuje Rusko. „Jurij Šefler se stal držitelem obchodních značek vodky po kolapsu Sovětského svazu a až dodnes toho zneužíval,“ uvedla.

Dlouhodobé úsilí vlády konfiskovat značku

Naopak skupina SPI je s rozhodnutím „extrémně nespokojená“. Dodala, že verdikt není správný. „Rozhodnutí ovlivní jen velmi malou část našeho byznysu. SPI Group pořád vlastní práva na Stoličnaju a Moskovskaju ve více než 190 zemích světa. Rozsudek je výsledkem dlouhodobého úsilí ruské vlády konfiskovat obchodní značku Stoličnaja, kterou jsme legitimně zakoupili od soukromých akcionářů, ne od ruského státu,“ reagovali představitelé SPI Group. Podle nich problémy vznikly, když se v roce 2000 dostal k moci prezident Putin. Od té doby začaly spory po celém světě. V některých SPI Group uspěla, třeba v Chile, Rakousku a USA, nyní však poprvé narazila.

Ruská média rozsudek přivítala. Unisono tvrdí, že Jurij Šefler nabyl práva na vodky neoprávněně. Stalo se tak v polovině devadesátých let, když sám stál v čele Sojuzplodoimportu. V roce 1997 Šefler prý prodal sám sobě práva na 43 značek, načež založil SPI Group se sídlem v Lucembursku a na ni práva převedl.