Stropnický kvůli tendru na prodej kasáren Tykačově ženě vyhodil úředníky

Prezident Miloš Zeman zahájil 22. ledna rozhovory s kandidáty na členy budoucí vlády. Na snímku přichází Martin Stropnický nominovaný hnutím ANO na post ministra obrany.

Prezident Miloš Zeman zahájil 22. ledna rozhovory s kandidáty na členy budoucí vlády. Na snímku přichází Martin Stropnický nominovaný hnutím ANO na post ministra obrany. Zdroj: ctk

Kvůli pochybnému tendru na prodej kasáren v pražském Karlíně odvolal ministr obrany Martin Stropnický (ANO) Milana Karáska z postu šéfa majetkové sekce ministerstva. Ve funkci skončil také ředitel Agentury pro hospodaření s nepotřebným majetkem Josef Lachman. Uvedl to mluvčí ministra obrany Jan Pejšek.

Stropnický zrušil prodej kasáren společnosti Griva Art, která patří manželce miliardáře Pavla Tykače Ivaně, ve středu. Podle něj existuje podezření, že dvě firmy, které se zúčastnily soutěže, byly majetkově propojeny.

Ministr odpoledne ve Sněmovně připustil, že rychlost odvolání byla nestandardní vzhledem k tomu, že se ve středu zavázal nedělat ukvapené laciné kroky. „Ale my jsme byli ke svému jistému překvapení během toho dne požádáni Policií ČR, abychom podnikli jisté kroky. A pokud mám dneska informace, tak policie už má počítače těch pracovníků,“ uvedl ministr.

„Dnešní personální kroky pana ministra navazují na jeho včerejší (středeční) rozhodnutí zastavit prodej Žižkových kasáren,“ řekl Pejšek. Soutěž na koupi nepotřebného objektu vyhrála společnost Griva Art, která patří Ivaně Tykačové. Podle ministerstva obrany je však majetkově propojena s druhou společností Castullus, která se tendru také účastnila. Existuje tak podezření, že se firmy mohly domluvit na nabídce. Tykačová jakoukoli propojenost firem popřela.

Ministr k tomu dnes uvedl, že podezřelé bylo už stanovení ceny kasáren za 581 milionů korun na základě jediného znaleckého posudku, zatímco podle některých odhadů má cenu až jednu miliardu korun. Za neobvyklé označil to, že tři firmy, které se tendru zúčastnily, nabídly částky od základní po 589 milionů korun. Opět se pozastavil nad vlastnickou strukturou vítězné firmy. Stropnický také uvedl, že je záměrem ministerstva „co nejdříve soutěž obnovit“ a na rozdíl od zastaveného tendru ji řádně oznámit. „My vypíšeme tu soutěž co nejdříve. Já nevylučuji, že to bude aukce,“ dodal.

kasárna Jana Žižky v pražském Karlíněkasárna Jana Žižky v pražském Karlíně | ctkKasárna Jana Žižky v pražském Karlíně (foto: ČTK).

Stropnický již ve středu avizoval, že je nespokojen s odpovědnými zaměstnanci ministerstva, kteří ho o nesrovnalostech ve veřejné soutěži neinformovali. Nejprve uvedl, že jejich odvolání není na pořadu dne, později ale oznámil, že chce situaci personálně řešit. Karásek byl odvolán ještě ve středu, Lachman dnes. O nástupci dosavadního ředitele Agentury pro hospodaření s nepotřebným majetkem zatím nebylo rozhodnuto, uvedl Pejšek.

Tykačovou rozhodnutí ministerstva zrušit prodej mrzí. „Je však plně v souladu s podmínkami soutěže,“ uvedla. Podnikatelka uvedla, že její motivací pro účast v soutěži byla možnost změnit osud bývalých Kasáren Jana Žižky z Trocnova. Podle ní to byla jedinečná příležitost, která mohla zachránit unikátní objekt, s nímž si stát zjevně po léta nevěděl rady.

Podle Stropnického soutěž na prodej kasáren provázela řada nesrovnalostí, na které od svých podřízených nedostal jednoznačné odpovědi. Za „zvláštní“ označil fakt, že u více než půlmiliardové částky byl rozptyl nejvyšší a nejnižší nabídky tří firem jen osm milionů korun. Na schůzi, při níž ministerská komise vybírala vítěze tendru, nebyl přítomen předseda komise, zmínil Stropnický.

Dominantou kasáren Jana Žižky je pětipodlažní budova se sklepními prostory, která je zapsána na seznamu kulturních památek. Vnitřní dvůr má rozlohu přibližně jednoho hektaru a může sloužit pro parkování vozidel. V další budově se nachází hudební sál, rehabilitační centrum s bazénem a garážová stání. Poslední z budov je vedena jako myčka automobilů. V objektu kasáren je trafostanice a celý areál je napojen na dostupné inženýrské sítě. Kasárna byla poškozena povodní v roce 2002.

Historický objekt karlínských kasáren pochází z doby Rakousko - Uherska, pro vojenské účely byl využíván v době Československa i České republiky. Hlavní budova byla vystavěna v letech 1844 až 1845 a byla pojmenována Ferdinandova kasárna. V roce 1920 byl objekt přejmenován na kasárna Jana Žižky z Trocnova a sídlil zde 5. ženijní pluk. Ve druhé polovině 20. století v budově sídlily různé útvary a zařízení pražské vojenské posádky jako posádková hudba, vojenská policie, velitelství nebo ošetřovna.