Televize je pro Čechy stále hlavním informačním kanálem

Televize zůstává hlavním informačním kanálem

Televize zůstává hlavním informačním kanálem

"Musí to být pravda, říkali to v televizi," traduje se s určitou nadsázkou mezi lidmi. Nicméně jako hlavní zdroj informací televize v Česku stále vede. Téměř pětapadesát procent Čechů ji využívá jako svůj hlavní informační kanál. Výsledky výzkumu agentury Median ukázaly, že lidé se zajímají především o zprávy z domova, ze zahraniční a ze svého regionu.

Lidé, pro něž je hlavním zdrojem informací internet, tvoří jednu třetinu. Čtvrtina Čechů preferuje důvěryhodnost novin. Rádio jako hlavní zdroj informací využívá pětina lidí a časopisy 15,3 procenta respondentů.

Oblíbenost médií souvisí s pohlavím respondentů. „Nejvýraznější rozdíl můžeme vidět u tisků. Zatímco se noviny těší větší oblibě u mužů (30,7 procenta), časopisy vedou u žen (18 procent),“ uvedli autoři průzkumu.

Lidé zajímají především zprávy. Přes 85 procent respondentů má zájem o domácí zpravodajství, o něco více než tři čtvrtiny oslovených se zajímají o dění ve světě, 71 procent lidé se zajímá o regionální události. Právě v tomto ohledu vyšel z průzkumu zajímavý jev – o regionální problematiku se nejvíce zajímají obyvatelé z Jižní Moravy a nejméně v Praze. Průzkum Medianu probíhal od ledna do poloviny letošního června a zúčastnilo se 7360 obyvatel Česka ve věku 12 až 79 let.