Televizní podzim opět nabídne hlavně seriály

ilustrační foto, doma před televizí,

ilustrační foto, doma před televizí, Zdroj: archiv

Původní seriály často dost odlišné kvality a další přesuny hvězd v rámci televizního potravního řetězce z jedné stanice na druhou. Ani letošní podzim na tuzemských nejsledovanějších kanálech revoluci ve vysílání nepřinese – trochu zábavy ale nejspíše občas ano.

Česká televize

První program České televize se na podzim rozhodl vydat dvěma směry. „Tím prvním je posilování co nejkvalitnější původní seriálové tvorby. Spolupracujeme na ní s takovými tvůrci, jako je režisér Jiří Strach nebo držitel tří Českých lvů za režii Jan Hřebejk,“ uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák. Druhým směrem je pak – prý zdravá – snaha o inovaci. „ČT v souladu s celosvětovými trendy zavádí moderní formáty. Vedle seriálů se tak na ČT1 objeví i takové žánry, jako jsou docusoap nebo docureality,“ dodal.

Rudyho má každý rádRudyho má každý rád | Ceska televize Rudyho má každý rád

Docusoap je pořad, v němž jsou dokumentární filmy natáčeny a poté sestříhány do podoby několikadílného seriálu. ČT tak již odvysílala například sérii o mladých maminkách Čtyři v tom nebo osmidílný seriál Cesta ze dna s šesti dlouhodobě nezaměstnanými ženami v hlavní roli. Podobně docureality je reality show pojatá jako dokument. Takovým příkladem byl nedávný projekt Dovolená v protektorátu.

Vedle těchto novinek nabídne veřejnoprávní stanice i starší zavedené formáty, jako například již sedmou řadu taneční StarDance.

Česká televize
Labyrint – režisér Jiří Strach čerpal z inspirace severským noirovým dramatem

Místo zločinu Plzeň – šestidílná kriminální série v režii Jana Hřebejka

Doktor Martin – Miroslav Donutil v roli chirurga, který opustil svoji praxi a stal se lékařem v malém městě (režie Petr Zahrádka)

Rudyho má každý rád – česká verze amerického sitcomu Everybody loves Raymond, jenž získal několik cen Emmy (režie Petr Zahrádka)

Český žurnál – série autorských filmů Filipa Remundy a Víta Klusáka se vrací k zásadním událostem minulého roku

Nova

Nejsledovanější komerční stanice zatím plány jako jediná z velkých stanic příliš neodhalila. Jisté je, že se v sedmé řadě vrátí pěvecká soutěž začínajících talentů SuperStar. Soutěž přitom s každou další řadou čelí poklesu sledovanosti a na rozdíl od úvodních kol není první cenou nahrávací smlouva u velké společnosti, ale peněžitá výhra – i když v lákavé výši dva miliony korun.

SuperStar

Nova opět nabídne i kuchařskou show MasterChef Česko, v níž budou desítky kuchařů bojovat o splnění svého snu, výhru půl milionu korun a vydání kuchařky. Chybět nebudou ani sledované seriály jako Ulice či Ordinace v růžové zahradě 2, jejichž nové díly odstartují ještě v srpnu.

Nova
SuperStar – sedmá řada pěvecké soutěže s porotou ve složení Paľo Habera, Marta Jandová, Ondřej Soukup a Klára Vytisková

MasterChef Česko – kuchařská soutěžní show o půl milionu a vlastní kuchařskou knihu

Ulice a Ordinace v růžové zahradě 2 – seriály s letitou tradicí odstartují již v srpnu

Prima

S původními seriály a pěveckou soutěží vyráží do boje i komerční televizní dvojka Prima. Novinkou je seriál Přístav s Martinem Dejdarem v hlavní roli. Druhé série se dočká i seriál Vinaři, který se přesune do prostředí severních Čech a ke slovu se kromě milovníků tekuté révy dostanou i příznivci piva. Do poslední série naopak zamíří Cesty domů a Všechny moje lásky. Sobotní večery budou patřit páté řadě show Česko Slovensko má talent.

PřístavPřístav | Prima TV Přístav

A Prima Cool nabídne kromě seriálů typu Teorie velkého třesku i starší díly automobilové show Top Gear s Jeremy mClarksonem, s nímž letos BBC ukončila spolupráci. „Soustředíme se také na nové projekty v on-line prostředí, připravili jsme unikátní aplikaci Prima Kvízy a začínáme s testováním interaktivních aplikací HbbTV,“ uvedl šéf Primy Marek Singer.

Prima
Přístav – nový seriál umístěný do fiktivní chatové osady, hrají Martin Dejdar, Filip Blažek, Jitka Schneiderová, Martin Zounar, Petr Čtvrtníček, Pavel Řezníček a další

Vinaři – druhá série, jejíž děj se posouvá do severních Čech a na scénu se dostávají i pivaři

Česko Slovensko má talent – do křesla porotce zasedne Jaro Slávik, Lucie Bílá, Jakub Prachař a Diana Mórová

Ano, trenére! – reality show, v níž bývalý reprezentační hráč a poté trenér Sparty, Plzně či Slovanu Bratislava František Straka navštíví několik fotbalových klubů a pokusí se v nich zlepšit úroveň

Vychytávky Ládi Hrušky – autor receptů typu nadívané kuřecí kůžičky naváže na dřívější Receptář prima nápadů

Barrandov

Na seriály, ale také tváře známé z předchozího působení na Nově či Primě, jako jsou kuchař Jiří Babica, Pavel Zedníček či Jiří Krampol, vsadí nejmladší celoplošná komerční stanice Barrandov TV. „Významně se nám v letošním roce podařilo posílit oblast vlastní tvorby, která se tak stala dominantou celého programového schématu kanálu TV Barrandov,“ tvrdí šéfka stanice a dřívější ředitelka České pošty Marcela Hrdá.

Babica vs. SapíkBabica vs. Sapík | Barrandov

Barrandov
Podvodníci – seriál o kauzách údajně z reálného života

Bezdružice – nový komediální seriál Tchyně – reality show o rodinách zmítaných problémy

Babica vs. Sapík – kulinářská show dvou známých jmen

TV na síti

Na televizní podzim ale nezbrojí jen velké stanice, ale i ty menší internetové. Příznivci Kanceláře Blaník na internetové televizi Stream.tv. se sice čtvrté řady na podzim nedočkají, neboť přijde až na jaře. Náhradou by jim ale měl být podobně nabroušený sitcom Autobazar Monte Karlo, jehož režie se chopil Jan Prušinovský, podepsaný mimo jiné pod seriály Okresní přebor a Čtvrtá hvězda. Autoři a herci v čele s Petrem Čtvrtníčkem si hodlají vzít na paškál proslulé praktiky prodejců ojetých vozů.